BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szergej Lavrov megígérte Magyarországnak, hogy továbbra is biztosítják az energiahordozókat

Földgázzal, kőolajjal és nukleáris fűtőanyaggal is bőségesen ellátja Magyarországot Moszkva – erre az orosz külügyminiszter tett ígéretet New Yorkban Szijjártó Péternek. A magyar miniszter arra kéri a nyugati világ vezetőit, hogy vegyenek példát Magyarországról, és üljenek tárgyalóasztalhoz az oroszokkal.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ígéretet tett Magyarország energiaellátásának garantálására, így továbbra is folyamatos lesz a földgáz, a kőolaj és a nukleáris fűtőanyagok szállítása – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ PéterNew York, 2023. szeptember 22.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2023. szeptember 22-én.
MTI/KKM
Fotó: KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy mint minden ENSZ-közgyűlés alkalmával, ezúttal is megbeszélést folytatott orosz kollégájával. Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy a nyugati vezetők nem ültek le érdemi tárgyalásokat folytatni az orosz delegációval. A tárcavezető kifejtette, hogy az ENSZ pont azért jött létre, hogy legyen egy fórum a konfliktusok elsimítására, de szerinte a nyugati vezetők ezzel nem hajlandók élni.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy téma volt a kétoldalú energetikai együttműködés is, és orosz hivatali partnere afelől biztosította, hogy hazája teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit.

Nyugodtak lehetünk Magyarország energiaellátásának tekintetében. Mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások tekintetében a leszerződött mennyiségeket a leszerződött időpontban folyamatosan szállítani fogják, és ugyanígy tesznek a nukleáris fűtőanyaggal is

– tájékoztatott a miniszter.

Tehát Magyarország energiaellátása továbbra is biztonságban van, és ennek garantálását ígérte Szergej Lavrov

– összegezte a megbeszélések lényegét.

Kitért a paksi bővítés állására is. A munkálatok előrehaladása továbbra is azt a reményt hozza magával, hogy 2030-ra működőképes állapotban lesznek az új blokkok. Illetve tudatta, hogy idén 

eddig 3,3 millió tonna kőolaj érkezett Oroszországból, és összesen 4,2 milliárd köbméternyi földgáz.

A tárcavezető megerősítette, hogy a felek érdekeltek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) működésének fenntartásában, az ugyanis mostanra az egyetlen platform maradt Európában a Kelet és Nyugat közötti párbeszéd számára.

Tájékoztatása szerint ezenfelül a gazdasági együttműködés fenntartásáról is tárgyaltak mindazokon a területeken, amelyek nem érintettek a szankciókkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.