Közélet

Tovább lazíthat az ukrán jegybank

Amíg a hrivnya stabil, és csökken az infláció, a jegybank lazít, de nem viszi túlzásba a kockázatok miatt.

Az ukrán központi bank döntéshozói a hónap közepén szállították le az alapkamatot 22-ről 20 százalékra, ám, mint az ülés hétfőn nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderült, úgy látják, hogy van még tér további lazításra, és az év végére 18 százalékig mérséklődhet a kamatszint, annak ellenére, hogy a kockázatok növekedtek.

A jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy a szeptember 14-i döntés nem volt egyhangú, a 11 fős monetáris tanács 9 tagja voksolt mellette, míg ketten már akkor 19 százalékig csökkentették volna az alapkamatot.

General view of The National Bank of Ukraine building in Kyiv, Ukraine, July 3, 2020. Ukraine’s central bank governor Yakiv Smolii has resigned due to “systematic political pressure” (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Ukrán Nemzeti Bank. Fotó: AFP

Az ukrán jegybank azt tervezi, hogy folytatja a kamatcsökkentéseket, egészen addig, amíg az is csökken, és a hrivnya stabil marad – írja a Bloomberg. A központi bank továbbra is konzervatív politikát kíván folytatni, különösen a fokozódó inflációs kockázatok miatt. Ezek között találjuk az oroszok háborúját Ukrajna ellen, melynek alakulása és időtartama is kérdéses, de a nemzetközi finanszírozás kérdése is vethet fel kételyeket. 

Az ukrán gabonaexportra bevezetett embargók és a tengeri szállítást megnehezítő orosz blokád szintén aggodalomra adhatnak okot.

Mindennek ellenére Ukrajna teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, így a jegybank továbbra is magas szinten tartja a devizatartalékot – olvasható a jegybanki közleményben.

 

alapkamat ukrán gabona Ukrajna központi bank jegybank
Kapcsolódó cikkek