Pénz- és tőkepiac

Kamatot vágott az ukrán jegybank, a háború ellenére is csökken az infláció

Az ukrán jegybank szerint a döntés segíthet felpörgetni a háború sújtotta ország gazdaságát.

A háború kitörése óta immáron második alkalommal enyhített a monetáris szigoron az ukrán jegybank:  22 százalékról 20 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet, a döntést kísérő nyilatkozatában pedig felhívta a figyelmet, hogy a lépés akár további kamatvágások is követhetik az vártnál gyorsabb visszahúzódása nyomán.

Ukrainian,National,Currency
Fotó: Shutterstock

A jegybank közleménye rámutat: 

Az infláció további csökkenése lehetővé teszi az irányadó kamatcsökkentési ciklus folytatását, miközben a hrivnyabeli megtakarítások vonzereje is megmarad. Ez a folyamat úgy támogatja a gazdasági fellendülést, hogy közben nem veszélyezteti a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást.

A kamatvágás nem lepte meg az elemzőket: a pénzromlás üteme ugyanis a vártnál jelentősen nagyobb mértékben lassult, az augusztusi adatok már csak 8,6 százalékos éves inflációról adtak számot, igaz, a maginflációs mutató továbbra is 10 százalék környékén jár.

A pénzromlás ütemének lassulása elsősorban a jelentősen javuló élelmezési helyzetnek és a várakozásokat felülmúló terményhozamnak köszönhető, melyek együttesen meg tudták gátolni az élelmiszerárak drasztikus emelkedését.

Az inflációs dinamikát és a gazdasági fellendülést érintő fő kockázatot a háború elhúzódó időtartama, kiszámíthatatlan jellege és intenzitása jelenti

– tette hozzá a jegybank közleményében. 

A szervezet kiemelte: a nemzetközi közösség pénzügyi támogatása ugyanakkor továbbra is létfontosságú az ország számára. Ukrajna az idén 42 milliárd dollárnyi nemzetközi segélyre számít, jövőre pedig további 37 milliárdra lesz szüksége ahhoz, hogy a megnövekedett kormányzati kiadásokat fedezni tudja. 

Königsbergnek nevezte Kalinyingrádot a német hadügyminiszter, az oroszok meredten lesnek

A város 1946-ig Németország része volt, a második világháború után került szovjet fennhatóság alá.

 

ukrán jegybank hrivnya infláció
Kapcsolódó cikkek