A Magyar falu program keretében négy év alatt több mint 30 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, és egy-egy pályázó átlagosan 10 millió forint támogatást nyert el – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban program részeként felújított polgármesteri hivatal átadásán. A fejlesztések legfontosabb eredménye az, hogy a kistelepülések döntő részén megállt a népességszám csökkenése.

GYOPÁROS Alpár
Gyopáros Alpár: a fiatalok is látják az életminőség javulását.
Fotó: Kiss Dániel / MTI

A kormánybiztos szerint azok a fiatalok, akik korábban azért hagyták el a szülőfalujukat, mert a helyi életminőséget nem találták kielégítőnek, a fejlesztések révén ma már látják, hogy folyamatosan javul az életminőség, és helyben maradnak, családot alapítanak. Ennek köszönhetően egyre több bölcsődét és óvodát kell fejleszteni, bővíteni, a kormánybiztos pedig kijelentette:

el fogunk jutni odáig is, hogy iskolákat is kell majd bővíteni a kistelepüléseken.

Rábapordányra is érvényes a népességszám növekedése. Húsz évvel ezelőtt ezer fölött volt a lakosságszám, de 2010 környékére ezer alá csökkent. Jelenleg azonban újra meghaladja az ezret a településen élők száma. A községben a polgármesteri hivatal épületét három ütemben, több mint 130 millió forint támogatásból újították fel az elmúlt három évben.

Életben maradnak a falusi kisboltok

Közel háromezer falusi kisbolt jutott átlagosan több mint 2,9 millió forint állami támogatáshoz.