Ha nem történik változás, Szlovákiát a közeljövőben a csődhöz vezető, úgynevezett görög út fenyegeti. A szakértői kormány ezért javaslatokat készített elő az új kabinet számára arra vonatkozóan, hogyan lehetne takarékoskodni és növelni az állam bevételeit – ismertette a pozsonyi Új szó a leköszönő miniszterelnök, Ódor Lajos intelmeit az éppen alakulóban lévő kormány felé.

ÓDOR LajosPozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/EPA/Christian BrunaPozsony, 2023. május 15.Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA

A magyar származású kormányfő szerint ezek csak lehetőségek, amelyek közül válogathat a leendő kormány.

Amint azt a hivatalnokok is jelezték, fájdalommentesen nem fog menni a takarékoskodás. Adóemelést, a szociális szektor kiadásainak csökkentését, például a 13. megszüntetését vagy valamelyik munkaszüneti nap eltörlését javasolták.

Ódor szerint olyan intézkedések ezek, amelyeket biztosan nem fogadnak majd kitörő örömmel az emberek, és valószínűleg mindenkit érinteni fognak. A pénzügyminisztérium egy olyan dokumentumot mutatott be, amely a konkrét konszolidációs intézkedések széles és változatos „étlapját” tartalmazza, amelyek segítségével helyreállhat az államháztartás. Az anyag csaknem száz különböző intézkedést tartalmaz, összességében csaknem 10 milliárd euró értékben. Ezt javasolja a szakértői Ódor-kabinet az új kormánynak a költségvetés elkészítéséhez szakmai alapul.

Közben javában zajlanak a kormányalakítási tárgyalások, a választásokon győztes Robert Fico két hetet kapott, hogy összehozza a hárompárti kormányát. A királycsináló várhatóan Peter Pellegrini, a HLAS elnöke lesz, aki egyszerre egyeztet Ficóval és a PS elnökével. Egyelőre a Smer elnöke bizakodó, ám a tárgyalásokat nehezíti, hogy közben elkapta az influenzát.