Közélet

Az izraeli háború 45. napja – feltárták az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat

Az izraeli katonai erők tovább folytatják a Hamász titkos, kórházak alatt kiépített alagúthálózatainak feltárását és felszámolását. A Gázai övezet északi részén található Sífa kórház alatt találták meg az eddigi legnagyobb alagutat, amely rengeteg fegyvertartalékot rejtett.

Hosszú, ötvenöt méteres terroralagutat találtak az izraeli csapatok a Sifa kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője X fiókjában. Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és Kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, amelyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lőnyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását.

Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását. Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, amelyeken az látszik, hogy Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon át vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatók.

Daniel Hagari katonai szóvivő közölte, hogy „az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez.”

Az izraeli erők szerint a Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére. A katonai szóvivők úgy vélik, hogy 

a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

A gázai igazságügyi minisztérium (ami még mindig a Hamász irányítása alatt áll) vasárnap közölte, hogy evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi Sifa kórházból, valamint az al-Dzsazíra szerint 259 beteg van a kórházban, akiket nem tudtak még kihozni.

 

19:35

Szijjártó Péter a magyar túszok szabadon engedését követelte – videó

A külgazdasági és külügyminiszter elárulta azt is, hogy a magyar külpolitikát nagyon is becsülik a világpolitika színpadán.

18:14

Az USA nem tart attól, hogy az olajhatalmak beavatkoznának az izraeli háborúba

Joe Biden amerikai elnök energiaügyi tanácsadója nem tart az arab olajfegyver bevetésétől. Joe Biden amerikai elnök energiaügyi tanácsadója szerint bízni lehet abban, hogy az arab olajexportáló országok nem vetik be az olajfegyvert a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellenére sem.

16:08

Milliárdos Hamász-vezetők és titkos üzleteik

Politikusok és egy terrorszervezet vezetői egyben, így nem meglepő, hogy bankszámláikon több milliárd dollár értékű vagyon pihen. Ameddig a gázai lakosok nélkülöznek, addig ők élik a gazdagok életét.

12:50

Veszélyben a vörös-tengeri útvonal, ugrik az európai gáz ára

Négynapos csökkenés után 4,5 százalékkal megugrott hétfőn reggel az európai gáz ára, a hét végén ugyanis az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű hajót a Vörös-tenger déli részén. 

izraeli háború Sífa Kórház Izrael Hamász gázai övezet
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek