Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi Sifa kórházból – közölte a Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium. A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a létesítményben 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Az nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Fotó: Mohammed Abed / AFP

Az al-Dzsazíra szerint a kórházban maradt 259 beteg, akik nem tudnak mozogni. Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését.

Korábban a zsidó állam kormánya azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében. Közben Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. 

A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket. Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett szolidaritási látogatásra Izraelbe.

Katar szerint közel lehet a túszok kiadásáról szóló megállapodás véglegesítése

Katar szerint Izrael és a Hamász közel járnak ahhoz, hogy dűlőre jussanak a fogva tartott emberekről. Ötven izraeli túsz szabadulhatna egy ötnapos tűzszünetért cserébe, de még nem jött létre a megállapodás.