Az klímaváltozási szolgálata szerint október hónap globális átlaghőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal melegebb volt, mint az előző rekordhőmérséklet, amelyet 2019 októberében mértek – írta a BBC.

Egyre több ország küzd vízhiánnyal és elapadó ivóvízforrással.
Fotó: AFP

A szén-dioxid-kibocsátást tekintve is ez volt az ötödik egymást követő hónap, amelyben rekordmeleg volt. A kutatók szerint 

az extrém globális hőmérséklet-emelkedés folytatódni fog majd 2024-ben is.

A BBC szerint a júliusi hónap valószínűleg az utóbbi 120 ezer év legmelegebb hónapja lehetett, a szeptemberi átlaghőmérséklet pedig 0,5 Celsius-fokkal múlta felül az előző rekordot.

Ivóvizet osztanak Bolíviában.
Fotó: AFP

Azt, hogy a 2023-as év megdönthetett minden további rekordot, egyre több tudományos szerv is megerősíti, beleértve a Copernicust, az amerikai NOAA és a Berkeley Earth csoportokat.

Nincs jele annak, hogy az idei kivételesen rekordmeleg hónapok sorozata hamarosan megszűnik – mondta Zeke Hausfather, a Berkeley Earth klímakutatója.

Átalakítja az életmódot az extrém meleg – világszerte elterjedhet a szieszta

A munkavégzés melegben ma már máshogy néz ki, mint korábban. A klímaváltozás következtében a nyári időjárás világszerte egyre több hőhullámot hoz, amelyek extrém hőséget okoznak. A kánikula elviseléséhez új munkamódszerek szükségesek.

Japánban is több hőrekord dőlt meg az előző hónapban. Európában pedig most először haladta meg a hőmérséklet a 35 Celsius-fokot, Görögország több részén szintén extrém magas hőmérsékletet mértek – közölte a brit híroldal.

Aggodalomra adhat okot, hogy a következő hónapokban további szélsőséges események következhetnek be.

Például Ausztrália egyes részein már most figyelmeztetést adtak ki a megnövekedett tűzveszély miatt.