A túszcserével kapcsolatban csak gyakorlati és logisztikai kérdéseket kell tisztázni, az akadályok jelentéktelenek – mondta a katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani sejk a Josep Borrell európai uniós külügyi vezetővel tartott közös sajtótájékoztatóján Dohában. Szerinte nehéz tárgyalásokon vannak túl, az elmúlt napokban pedig előrelépés történt, és egyre jobban bízik abban, hogy Izrael és a Hamász alkut köt a fogva tartott emberekről – írja a Reuters.

Israelis march from Tel Aviv to Jerusalem in demand of prisoner exchange
Fotó: Nir Keidar / AFP

Mohammed Al-Thani azután nyilatkozott, hogy a Washington Post tegnapi cikke szerint katari közvetítéssel egyezség született a zsidó állam és a palesztin szervezet között arról, hogy mindkét fél öt napra befagyasztja a harci műveleteket, miközben a Hamász 24 órás turnusokban legalább ötven túszt, főleg gyerekeket és nőket enged szabadon.

Washington azonban cáfolta a lap értesülését: a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson az X platformon közölte, hogy egyelőre nem jött lére megállapodás, de továbbra is keményen dolgoznak azon, hogy dűlőre jussanak a felek. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén tagadta, hogy egyezség született volna a zsidó állam és a palesztin iszlamista mozgalom között.

A Hamász októberi meglepetésszerű támadásában több mint 240 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a gázai övezetben, közülük öten részben magyar állampolgársággal is rendelkeznek. Egyiptomi és katari közbenjárásra eddig négy embert engedett szabadon a palesztin szervezet: egy amerikai anya és lánya, valamint két idős izraeli nő a múlt hónapban szabadult. Egy túsz holttestét pedig csütörtökön találta meg az izraeli hadsereg a gázai Sifa kórház melletti épületben.

„Mielőtt nem késő” – Erdogan Izrael nukleáris fegyvereinek ellenőrzésére szólított fel

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök november 18-án, szombaton kijelentette, hogy Ankara kezdeményezni fogja egy olyan mechanizmus létrehozását, amely ellenőrzi Izrael nukleáris fegyvereit, „mielőtt nem késő”. Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint ezer ügyvéd fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki az izraeli háborús bűnöket.