Közélet

Libanon készen áll Izrael megtámadására – közölte a Hezbollah vezére

Libanon egyelőre nem támadja meg Izraelt, de a Hezbollah vezére kijelentette, hogy készek ezt bármikor megtenni. Haszan Naszrallah közölte, hogy nem fél az Egyesült Államoktól, amelyet állítása szerint tudnak kezelni, valamint azt is mondta, hogy megvannak a fegyvereik, amelyekkel az amerikaiak ellen küzdhetnek. Naszrallah felszólította az arab világot, hogy minden kereskedelmi kapcsolatot szakítson meg Izraellel.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője először tartott beszédet az izraeli háború kirobbanása óta. A Libanont irányító militáns szervezet vezére elmondta, hogy készen állnak rá, hogy háborút indítsanak Izrael ellen.

An image grab from Hezbollah's al-Manar TV on October 27, 2022, shows the head of the Lebanese Shiite movement Hezbollah Hassan Nasrallah delivering a televised speech. Lebanese armed group Hezbollah will end an "exceptional" mobilisation against Israel after threatening to attack for months, its leader Hassan Nasrallah said Thursday after Lebanon and Israel struck a maritime border deal. (Photo by Al-Manar / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-MANAR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - NO RESALE- DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A háború kirobbanása két dologtól függ: a gázai eseményektől, illetve hogy Izrael megtámad-e minket. Ez utóbbi a világ legostobább hibája lenne

– mondta Naszrallah. Kijelentette, hogy a libanoni haderő készen áll, így bármikor készek lerohanni Izraelt.

Arról is beszélt, hogy már így is gyakoriak az összecsapások a Hezbollah és Tel-Aviv csapatai között a határon – írta meg a Sky News. Azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt, a libanoni határon több harc is kialakult.

Beszédében Naszrallah felszólította az arab országokat, hogy állítsák le az izraeli kereskedelmüket. 

Szerinte meg kell állítani Izrael gázai agresszióját, amit csak úgy lehet elérni, ha Tel-Aviv nem jut hozzá semmilyen importtermékhez, valamint az exportból származó forrásoktól is elesik. A Hezbollah vezére egyébként az Egyesült Államokat hibáztatja a gázai eseményekért. Szerinte Izrael csak az USA eszköze arra, hogy beavatkozzon a közel-keleti politikába.

Amerikai repülőgép-anyahajó érkezett a térségbe

Az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozót küldött a Földközi-tenger keleti részébe, hogy szükség esetén Izrael segítségére siethessen. Erre akkor lehet szükség, ha Libanon és Irán rátámadna a zsidó államra. A hadihajó jelenléte már önmagában is elrettentő lehet, azonban Naszrallah szerint a Hezbollahnak megvannak a fegyverei, amelyekkel megsemmisítheti az amerikai hordozót. Közölte, hogy nem tart az amerikai hajótól, ha kell, akkor elsüllyesztik.

Naszrallah azzal zárta a beszédét, hogy ha eljön az ideje, akkor a harcosai a Hamász segítségére lesznek Gázában.

 

 

izraeli háború Naszrallah Izrael Hezbollah Libanon
Kapcsolódó cikkek