A brit kormány mindenképpen keresztül akarja vinni az illegális bevándorlók Ruandába telepítésére vonatkozó terveket – jelentette ki Robert Jenrick, a brit belügyminisztérium bevándorlási államtitkára a The Telegraph című lapnak adott interjúban. 

Robert Jenrick MP during the Conservative Party Conference at Manchester Central Convention Complex, Manchester on Sunday 1st October 2023. (Photo by Pat Scaasi/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
 Robert Jenrick elmondta: azon dolgoznak, hogy  Ruanda-terv  sikerrel megvalósuljon.
Fotó: AFP

A kabinet a jövő évi választásokig teljes egészében fel akarja számolni a tenger felőli illegális bevándorlást – mondta Jenrick az interjúban, amelyet Suella Braverman belügyminiszter hétfői felmentése után adott. „Mindenki biztos lehet abban, hogy körültekintő kormányként átgondoltunk minden lehetséges lépést, amelyet a jövőben tehetünk” – mondta Jenrick. Hozzátette: a volt belügyminiszterrel számos lehetőséget megvizsgáltak, és arra a meggyőződésre jutottak, hogy a rendszerbe be kell vezetni az elrettentést.

Biztosítanunk kell, hogy a Ruanda-terv még a jövő évi választások előtt sikerrel végződjön

– jelentette ki az államtitkár, hangsúlyozva, hogy feltételeknek és kifogásoknak nincs helyük, és a kormány mindent megtesz azért, hogy a terveket megvalósítsa. Jenrick elismerte, hogy a kormány törekvéseit jelentősen megnehezítheti, ha jogellenesnek ítélik az illegális menedékkérők Ruandába telepítésére vonatkozó elképzelést. A legfelsőbb bíróság szerdán hoz döntést az üggyel kapcsolatban. 

A fellebbviteli bíróság nyáron jogellenesnek ítélte a több millió font költségvetésű tervet, de a belügyminisztérium fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. Az államtitkár elmondta: amennyiben a legfelsőbb bíróság elutasítja a fellebbezést, abban az esetben is mindent meg kell tenni, hogy az illegálisan érkező csónakokat megállítsák. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Boris Johnson volt miniszterelnök bejelentette, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával, amely lehetővé teszi, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre, és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék a közép-afrikai országba. 

London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

Az egyezményt bírósági útra terelő emberi jogi szervezetek ugyanakkor azzal érveltek a keresetükben, hogy Ruandában önkényuralmi rezsim van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, sőt a gyilkosságtól sem, ha valaki szembefordul vele.

Hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán – a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán – keresztül a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.