A magyar kormányfő  a Századvég Szuverenitás Konferenciáján Václav Havel volt cseh államfőt idézve azt mondta, hogy „hazugságban nem lehet élni”, és ezzel a gondolatiságból kiindulva vágtak bele itthon a  rendszerváltoztatásba. Orbán Viktor köszönetet mondott Stumpf Istvánnak, Kéri Lászlónak, Varga Istvánnak, Fellegi Tamásnak, Csapody Miklósnak, hogy létrejött a Bibó Kollégium. 

Orbán Viktor
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ez elsőre nem volt rossz, de összességében kevés volt, mert azt szerettük volna, hogy a kommunisták megbukjanak, és szabadság legyen

– fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta, hogy a Századvég lassan negyvenéves, a politikai intézet a nyolcvanas évekre tehető, a születést a Századvég folyóirat megalakulására datálja. Elmondta, hogy a szakkollégiumban úgy gondolták, hogy kezdésnek jó lesz egy folyóirat, 

mert a szabad élet a szabad beszéddel, illetve a szabad írással kezdődik.

„Ők voltak a legradikálisabbak az ellenzéki mozgalmak között akkoriban” – tette hozzá.

Azt is felidézte, hogy Kövér László úgy fogalmazott a rendszerváltozás előtt, hogy „nem Kádárnak, hanem a rendszernek kell mennie”. A folyóirat nevéről azt mondta, hogy elsőre a „Váltóláz” név merült fel, de felidézte, hogy a „Századvég” sokkal jobban visszaadta azt a hangulatot, amiről az 1980-as évek vége szólt.

A kormányfő  felidézte, hogy 2002-ben, amikor az első Orbán-kormány elvesztette a választást, arra jöttek rá, hogy „semmi sem veszélyezteti a nemzeti szuverenitást, ha demokráciában élünk”. Hozzátette, hogy „Magyarország addig nem lesz szuverén, ameddig liberális hegemónia van”. „Mindez nem azt jelenti, hogy fel kell számolni, ami az ellenfélé. 

Mi azt szeretnénk, hogy pluralizmus legyen Magyarországon, és legyen mindenkinek hely a nap alatt”

– fogalmazott. Orbán Viktor szerint a nyugati közgondolkodás nem képes kilépni a liberális keretekből, hozzátette, hogy „a magyar politikai élet sokkal pezsgőbb és színesebb”. A klasszikus demokratikus felfogáshoz a mi politikai felfogásunk közelebb áll, mint a nyugati. Akik liberális hegemóniát akarnak, azok kommunisták – tette hozzá. 

A miniszterelnök szerint ideje, hogy Nyugaton megtanulják, hazugságban nem lehet élni, mert „abba belebetegszünk és belepusztulunk”. Utalva a jövő évi európai parlamenti választásokra azt mondta, itt az idő, hogy az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket. „A mostani évtized a szuverenitás megtartásáról szól, és ebben a Századvégnek nagy szerepe lesz” – mondta.