Közélet

Az orosz–ukrán háború 644. napja – Orosz robotrepülők vettek célba több ukrán katonai célpontot

Orosz közlés szerint több robotrepülőt is indítottak a Fekete-tengeri Flotta egyik hadihajójáról, amelyek az ukrán katonai infrastruktúrát vették célba.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik fregattja négy manöverező robotrepülőgéppel támadta Ukrajna katonai infrastruktúráját – számolt be szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Fotó: AFP

A minisztérium közlése szerint a „Fekete-tengeri Flotta egyik fregattjának legénysége azt a feladatot kapta, hogy a lehető legrövidebb időn belül Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel indítson csapást az ellenséges katonai infrastruktúra ellen”. A tárca szerint a kijelölt célpontokat eltalálták.

Az ukrán haditengerészet kedden késő este azt közölte, hogy az orosz haditengerészet kedd estétől két, összesen legfeljebb nyolc Kalibr rakétával felszerelt tengeralattjárót tart szolgálatban a Fekete-tengeren.

Az ukrán haditengerészet azt közölte a Telegramon, hogy a „rakétafenyegetettségi szint magas”.

A történtekkel párhuzamosan az orosz légvédelmi erők megsemmisítettek egy Ukrajna által indított, Moszkva felé repülő drónt. Erről szerdán Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere számolt be. A drónt a Moszkva környéki Podolszk körzet felett megsemmisítették – közölte Szobjanyin, és hozzátette, hogy az „előzetes információk szerint nem történt kár, illetve nincs áldozat a helyszínen, ahol a roncsok lezuhantak”.

Az oroszok kedd hajnalban további dróntámadásokkal sújtották Ukrajna több területét. A támadás elsősorban a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megye, valamint a déli régiók ellen irányult. A támadó drónokat Odessza, Dnyipropetrovszk, Kijev, Herszon és Zaporizzsja felett lőtték le.

 

19:00

Hűségeskühöz kötheti a külföldiek beutazását Oroszország

Egyfajta "hűségnyilatkozat" aláírására kötelezné az Oroszországba beutazó külföldi állampolgárokat egy, az orosz belügyminisztérium által szorgalmazott törvénytervezet, amely előírná, hogy a belépők egyezzenek bele egy sor korlátozás betartásába, egyebek között tartózkodjanak az orosz állami politika lejáratásától.

17:53

Ukrán terroristákat fogtak az oroszok Moszkvában, Odesszába látogatott Zelenszkij

Az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Artyomovszkoje települést és sok ukrán katonával végzett a harc közben. Eközben Moszkvában Kijev által pénzelt terroristákat kapcsoltak le. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel – hozta nyilvánosságra az elnöki iroda hivatalos honlapján.

15:17

Körvonalazódik az ukrán háború rendezése

Amerikában kormánypárti körökben kezd körvonalazódni Ukrajna kapcsán egy átfogó, garanciákat – és ukrán részről feltételezett területi engedményeket – tartalmazó nemzetközi biztonsági koncepció. Ukrajna úgy kapna garanciákat a vezető nyugati államoktól, hogy egyelőre nem indítanák el a bizonytalan kimenetelű NATO-csatlakozási folyamatot. 

13:57

Szijjártó Péter: fontos magyar szempontok is bekerültek a NATO ukrajnai támogatási programjába

A mai napon is világossá tették a szövetségesek, hogy a jelenlegi körülmények között szó sem lehet Ukrajna NATO-tagságáról, számolt be Szijjártó Péter a NATO-Ukrajna Tanács külügyminiszteri ülése után. Döntés született az észak-atlanti szövetség ukrajnai gyakorlati támogatási programjának meghosszabbításáról.

13:56

Ukrajna szerint az oroszok sosem akartak tárgyalni

Amikor a szembenálló felek leültek tárgyalni az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban, az ukránoknak kevesebb mint egy óra elég volt ahhoz, hogy felmérjék: az oroszok csak úgy tesznek, mintha tárgyalnának, és ez a meggyőződésük azóta csak erősödött – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az AFP-nek.

13:21

Magasrangú orosz tisztekre csaptak le az ukránok

Egy szerdai ukrajnai katonai jelentés szerint rakétatalálat ért egy épületet a herszon megyei Juvilejne településen, amelyben állítólag öt magasrangú orosz katonatiszt tartózkodott, és mind az öten életüket vesztették a robbanásban – állítja az ukrán Nemzetiellenállás-központ.

09:48

Egyre nagyobb hatalmat kap a csecsen elnök tinédzser fia

Katonai megfigyelőnek nevezték ki az orosz hadsereg kötelékéhez tartozó csecsen alakulatok egy újonnan felállított zászlóaljában Adam Kadirovot, Ramzan Kadirov csecsen vezető 16 éves fiát – közölte szerdára virradóra Adam Delimhanov, az orosz nemzeti gárda csecsen hadosztályának vezetője, orosz parlamenti képviselő. 

07:58

Újabb orosz légitámadásokra kelt Ukrajna

Szerda hajnalban újabb orosz dróntámadás-sorozat érte Ukrajnát. A drónokat a déli Krasznodarszk vidékről, az orosz Primorszko-Ahtarszk kikötőváros légibázisáról indították. Az ukrán jelentés szerint az éjszaka folyamán összesen 21 orosz Shahed 136/131-es drónt lőttek le, valamint két Kh–59-es cirkálórakétát is.

oroszország ukrajna háború Fekete-tenger
Kapcsolódó cikkek