A terrorellenes rajtaütés során a dzsenini menekülttáborban tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, amelyben öt palesztint megöltek, többeket megsebesítettek, és letartóztattak huszonegy körözött személyt – jelentette hadsereg.
 

Képünk illusztráció. Egy izraeli páncélozott jármű könnygázt vetett be a megszállt ciszjordániai Jenin városában idén júliusban.
Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP


Az akcióban az utak alatt és mellett elhelyezett pokolgépeket semlegesítettek az izraeli tűzszerészek. A kiterjedt házkutatásokban fegyvereket, sok lőszert, katonai felszereléseket találtak, és felszámoltak két, izraeli csapatmozgásokat megfigyelő központot.

Az izraeli erők egy légi eszköz segítségével megtámadtak egy őket veszélyeztető fegyveres terrorista osztagot. Letartóztattak, és átadtak a biztonsági erőknek számos olyan terroristát, akiket a légicsapás megsebesített.

Az izraeliek a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján elfogta a rejtekhelyén bujkáló, a Hamász terrorszervezettel kapcsolatban álló Oszama Issza Muhammad Bni Pedelt, akit az augusztusi huvarai lövöldözéssel gyanúsítanak, amelyben megöltek egy izraelit.
Emellett az izraeli csapatok felkutattak és megsemmisítettek egy robbanóanyag-laboratóriumot, majd hírszerzési információk alapján üldözőbe vettek egy, a dzsenini menekülttábort elhagyó járművet. 

Az izraeliek elfogták az autót és a benne tartózkodó három körözött terroristát.

Éjjel összesen huszonkilenc körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában, közülük huszonegyet a dzsenini menekülttáborban folytatott kiterjedt terrorellenes hadműveletben. A háború október 7-i kezdete óta eddig mintegy kétezer körözött palesztint tartóztattak el Ciszjordániában, közülük mintegy ezeregyszázan a Hamászhoz tartoznak.

Izrael és a palesztin Hamász terrorszervezet közötti  péntek reggelre életbe lépett a tűzszünet – a megállapodás keretében a Gázai Övezetbe segélyszállítmányok jutnak, és fogolycserék történnek.