Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről – válaszolta az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A hírügynökség annak apropóján tette fel a kérdést az irodának, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök Argentínában Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is szót váltott. 

 

A kormányfő Javier Milei jobboldali argentin elnök beiktatására utazott a dél-amerikai országba. A ceremónián részt vett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij mellett VI. Fülöp spanyol király, Gabriel Boric chilei, Luis Lacalle Pou uruguayi, Santiago Pena paraguayi elnök. 

Beiktatási beszédében az 53 éves politikus drasztikus gazdasági átalakításról beszélt. Milei hangsúlyozta, hogy a megelőző kormány üres államkincstárt hagyott maga után, az ország pedig hiperinflációba süllyedt. Kiemelte, hogy a büdzsét ehhez kell igazítani

Ma új korszak kezdődik, megkezdődik Argentína újjáépítése

– jelentette ki az új elnök.
 

Nincs alternatívájuk a megszorításoknak és a sokkterápiának. Újfent azt mondom: nincs pénzünk – hangsúlyozta.

Az argentin gazdaság évtizedeken át csődből boomba, utána boomból csődbe navigálta magát, kiszámítható folyamatok sohasem jellemezték az épp aktuális kormányok gazdaságpolitikáját. 

A jelenlegi gazdasági nehézségek embert próbálók: az ország nettó devizatartaléka a becslések szerint tízmilliárd dolláros mínuszban van, az éves 143 százalékos és növekszik, a a küszöbön áll, a peso árfolyama pedig romokban. Az emberek zöme már dollárban számol, s abban tartja a megtakarításait – ha vannak egyáltalán. 

A magyar kormányfőt olvasva elképedtek a franciák

A Le Point francia hetilap a minap megjelentetett egy interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az olvasók a cikk alatti hozzászólásokban, illetve egyéb online felületeken teljesen elképedtek, hogy egy olyan Orbánt olvashattak, akivel eddig nem találkoztak a francia sajtóban. Köszönjük a Le Point-nak ezt a cikket, amely megismertet bennünket egy Orbán Viktorral, aki – ó, micsoda meglepetés! – nem hasonlít ahhoz a primitív zsarnok képéhez, amelyet sokan a médiában nap mint nap megpróbálnak eladni nekünk – írta egyik kommentelő.