Az interjúban a magyar kormányfő többek között Ukrajna uniós tagságáról is kifejtette a véleményét – idézte fel a Magyar Nemzet.

France's President Emmanuel Macron (C) shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R), before a working dinner at the Elysee Presidential Palace in Paris on March 13, 2023. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Orbán Viktor a napokban Emmanuel Macron francia elnök meghívására Párizsba utazott tárgyalni, és interjút adott a  Le Pointnak. Fotó: Ludovic Marin / AFP

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott.

Az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedésekről szólva Orbán Viktor megjegyezte, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, ezért csak akkor vétózik az Oroszországgal szembeni szankciókról, ha azok Magyarország alapvető érdekeit sértik, mint például az energia területén:

Támogatom a racionális megbeszéléseket arról, hogyan viszonyuljunk Oroszországhoz. Ebben a témában természetesen vannak nézeteltérések a tagállamok között, egyesek szerint az EU racionálisan döntött, mások szerint Ukrajna katonai, pénzügyi és politikai összeomlását fogja eredményezni.

Az interjúra adott reakciók alapján sok francia egyetértett Orbán szavaival, és lenne igényük egy hasonló, nemzeti alapokon álló politikára – összegezte a lap.

Idézik az egyik kommentelőt:

Köszönjük a Le Point-nak ezt a cikket, amely megismertet bennünket egy Orbán Viktorral, aki – ó, micsoda meglepetés! – nem hasonlít ahhoz a primitív zsarnok képéhez, amelyet sokan a médiában nap mint nap megpróbálnak eladni nekünk. Az embernek az a benyomása, még ha ez egy fordítás is, hogy valaki egyszerűen, de világosan fejezi ki magát, és olyan következetességgel, amit szívesen látnék gyakrabban hazánkban.

A francia lap korábbi interjújáról szóló cikkünket itt olvashatják.