BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Buenos Aires, 2023. december 9.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen c 2023. december 9-én. A miniszterelnök december 10-én részt vesz az új elnök beiktatásán. Balra Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A szappanoperának vége, Milei elnöktől tetteket várnak – Orbán Viktor Argentínába utazott

Az új argentin elnök azt ígéri, hogy már a héten hozzálát az ország súlyos gazdasági problémáinak orvoslásához. Orbán Viktor Argentínába utazott, hogy vasárnap részt vegyen Javier Milei beiktatásán, akinek az egyik feladata az lesz, hogy megfékezze a bőven száz százalék felett robogó éves inflációt.

Csak a szokásos feladat vár a soros argentin elnökre: kihúzni Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát a mély válságból, ahová hivatali elődje taszította. A piszkos munkára az argentin választók meggyőző fölénnyel a libertárius elveket valló Javier Milei közgazdászt tartották a legalkalmasabbnak, de lehet, hogy csak az ő svádája és láncfűrésze volt a legjobb – ez pár éven belül úgyis kiderül, ha nem hamarabb. 

A supporter of Argentina's President-elect Javier Milei displays a one hundred dollar bill placard with an image of the future president as he waits outside the Congress before his inauguration ceremony, in Buenos Aires on December 10, 2023. Javier Milei will on Sunday be sworn in as Argentina's president, as the country steels itself for harsh spending cuts and economic reforms aimed at curbing rampant inflation. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Ha új pénzt nyomtatnak Argentínában, az biztosan nem ilyen lesz – bár Milei elnöknek valószínűleg tetszene.
Fotó: Luis Robayo / AFP

A vasárnap Orbán Viktor magyar miniszterelnök és számos más meghívott jelenlétében esküt tevő, ismertségét televíziós szakértőként megalapozó Milei feladata lesz, hogy megfékezze a 200 százalék felé robogó éves inflációt, törlessze az ország adósságát, vagy legalábbis megegyezzen a nemzetközi hitelezőkkel az átütemezéséről, és bizalmat szerezzen a pénzpiacon.

 A kormányfő meghívta Javier Mileit és szót váltott Zelenszkijvel 

Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt. Az alkalomból a magyar kormányfő egy videót is megosztott a közösségi oldalán. A miniszterelnök szombaton Buenos Airesben Jair Bolsonaro korábbi brazil államfővel, majd Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével tárgyalt, este pedig kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel. Vasárnap programja folytatódott: előbb a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) argentin tagjaival, majd ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt röviden Argentínában.

 

Buenos Aires, 2023. december 9.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen c 2023. december 9-én. A miniszterelnök december 10-én részt vesz az új elnök beiktatásán. Balra Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Javier Milei megválasztott argentin elnök fogadja Orbán Viktor kormányfőt Buenos Airesben.
Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

 

Marad a peso, és a jegybankot sem szántják be

A választást nyerni kell, ígérni viszont ehhez bármit lehet, ha lesznek elegen, akik elhiszik – e bevett recept alapján dolgozott az Elvis-barkós, meghökkentő performanszairól ismert, 53 éves Milei, aki ezektől a védjegyeitől kénytelen lesz villámgyorsan búcsút venni. 

Azt is kevesen hiszik el róla, hogy a pesót dollárra cseréli, meg hogy a jegybankot beszántja, de a politikai éléslátását elő kell vennie ahhoz, hogy Kínát például ne pocskondiázza, hiszen például onnan bármikor számíthat anyagi mentőövre, ha úgy adódik, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF)  megmakacsolja magát – bár ilyenkor általában Peking is szokott kérni egy apró szívességet.

Javier Milei választási győzelme után a kijózanodás jeleit vélték felfedezni az elemzők, ennek a gyakorlati hasznát azonban már csak a Buenos Aires-i elnöki palotába beköltözve láthatjuk majd. A megszorításokra alapozó, tetemes kiadáscsökkentésekkel operáló, sokkterápiás gazdasági tervet a befektetők pártolják ugyan, mert stabilizálhatja a bajba jutott gazdaságot, de azzal a kockázattal is jár, hogy 

még több embert taszít reménytelen helyzetbe ott, ahol már most a társadalom több mint kétötöde szegénységben tengeti napjait.

A kihívások embert próbálók. Argentína nettó devizatartaléka a becslések szerint tízmilliárd dolláros mínuszban van, az éves infláció 143 százalékos és növekszik, a recesszió a küszöbön áll, a peso árfolyama pedig romokban. Az emberek zöme már dollárban számol, s abban tartja a megtakarításait – ha vannak egyáltalán. 

Hullámvasúton az argentin gazdaság 

Az argentin gazdaság évtizedeken át csődből boomba, utána boomból csődbe navigálta magát, kiszámítható folyamatok sohasem jellemezték az épp aktuális kormányok gazdaságpolitikáját. Ráadásul az év elején aszály sújtotta a fő exportcikket adó szója- és kukoricatermő vidékeket, az állattenyésztést is nehéz helyzetbe hozva. 

A worker looks at cattle at a farm in Saladillo, Buenos Aires Province, Argentina, on November 9, 2023. The countryside, the source of Argentina's wealth though with little political influence, goes to the presidential ballot uncomfortable. Argentina's Economy Minister Sergio Massa and anti-establishment outsider Javier Milei will face off in a runoff presidential election on November 19, 2023, a battle between two wildly different versions of the country. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Előbb a takarmány, most meg az üzemanyag drágulása miatt keseregnek a farmerek.
Fotó: Luis Robayo / AFP

Friss hír, hogy a héten az YPF állami energetikai vállalat átlagosan 25 százalékkal emelte a benzinárakat, miközben elemzők és a piacok a most éppen túlértékelt peso erőteljes leértékelésére számítanak, nem sokkal Milei hivatalba lépése után – emlékeztet összefoglalójában a Reuters.

Az emberek olyannyira elkeseredettek és csalódottak a politikában, hogy bárkit megválasztanak, ha felemelkedést ígér, és eredmény szintjén a várható teljesítménye az argentin labdarúgó-válogatott világbajnoki címét legalább alulról képes megközelíteni.

A kampánynak vége, most már kormányozni kell

A költségvetés eleresztése, a pénznyomtatás és az infláció szabadon engedése ebbe nem fér bele. Szakértők szerint a gabonatermelő országnak új alapokra kell helyeznie együttműködését az IMF-fel, hogy újraindíthassa a korábban kötött 44 milliárd dolláros hitelprogramját, és meg kell békélnie kiemelt kereskedelmi partnereivel, Kínával és Brazíliával.

BUENOS AIRES - ARGENTINA, DECEMBER 20: An aerial view of a massive crowd celebrating their nation’s third World Cup victory, in the capital Buenos Aires, Argentina on December 20, 2022. On Sunday, Messi-led Argentina beat France 4-2 on penalties in Qatar to bag the nation's third FIFA World Cup title. Martin Cossarini / Anadolu Agency (Photo by Martin Cossarini / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Ez a kép nem Javier Milei elnöki beiktatásán készült, hanem a világbajnok labdarúgó-válogatott Buenos Aires-i fogadásán.
Fotó: Martin Cossarini / Anadolu Agency / AFP

A populista szólamok ideje lejárt, a rendőrség feloszlatása is kósza ötlet marad, a fegyvertartás állampolgári joggá tételével sem kampányol az újdonsült elnök, ahogy a három éve legalizált abortusz újbóli betiltását sem hallani most a szájából. Nem véletlen, hiszen libertárius pártkoalíciójának partnerekre van szüksége a jobboldalról, onnan meg már jelezték, hogy nono, lassan a testtel!

Javier Milei beiktatása után – szakítva a szokásjoggal – nem a kongresszus tagjai előtt tartja meg szűzbeszédét, hanem a népnek szól, és köszöni meg a bizalmat, hogy aztán kedden vagy szerdán már élesben ismertesse elképzeléseit, részletesebb gazdasági terveit – immár szűkebb körben.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.