Az Egyesült Államok figyelmeztette a húszi lázadókat, hogy a Szaúd-Arábiával megtárgyalt és az ENSZ békemegbízottjának átadott jemeni béketerv kudarcot vall, ha folytatódnak a jemeni partok közelében lévő kereskedelmi hajók elleni támadások.

A Galaxy Leader is a húszik hatalma alá került.
Fotó: AFP

A francia védelmi minisztérium kedden közölte, hogy a Languedoc francia fregatt elfogott és megsemmisített egy drónt, amely a norvég Strinda olajszállító tartályhajót fenyegette a Jemenből induló összetett légitámadásban hétfő este.

A minisztérium szerint a támadás tüzet okozott a norvég zászló alatt közlekedő tanker fedélzetén.

A húszik kedden vállalták a felelősséget a Malajziából Indiába tartó hajó elleni támadásért. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Forrong a Vörös-tenger: rakétákkal lőttek kereskedelmi hajókat Jemenből

A jemeni húszik Gáza melletti kiállásként támadtak rá az izraeli kötődésű hajókra.

Szolidaritásként az Izrael által Gázában megtámadt palesztinokkal, a húszik arra használják fel ellenőrzésüket Jemen nyugati partvidéke felett, beleértve az El-Hudajdához hasonló kikötőket, hogy támadásokat indítsanak az Izraelhez kapcsolódó hajózás ellen.

Az Egyesült Államok sietve próbál nagyobb tengervédelmi erőt létrehozni Bahreinből, hogy megakadályozza a világ legforgalmasabb hajózási útvonalainak eltorlaszolását, és ezzel megbénítsa a világgazdaságot.

Tim Lenderking, az Egyesült Államok jemeni különmegbízottja, aki a közelmúltban Dohába utazott, hogy az ENSZ által elismert kormány tagjaival tárgyaljon, Szaúd-Arábiával és Washingtonnal konzultált a Nyugat válaszáról. A kongresszusban kezdeményezték, hogy az iráni támogatást élvező húszikat külföldi terrorista szervezetté nyilvánítsák.

Ballisztikus rakétákat lőttek jemeni lázadók egy amerikai hadihajó felé

A támadásban senki nem sérült meg.