Orbán Viktor miniszterelnök váratlan interjút ad a Tényeknek. A kormányfő szerint a világ sokkal veszélyesebb hely lett, mint egy éve. A miniszterelnök közölte, hogy az orosz–ukrán háború mellett már egy izraeli háború is zajlik, ami a terrorizmus formájában Európában is megjelent.

ORBÁN Viktor; GÖNCZI Gábor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor szerint a magyarok teljesen másként látják a szláv népeket, mint a nyugati országok. Szerinte Ukrajna ügye nem a világ dolga, ez egy olyan konfliktus, amit az ukránoknak és az oroszoknak kell megoldaniuk. Ezt Magyarország már a háború második napján látta, ezért is érvel a magyar kormány azóta is a fegyverszünet mellett.

Háromszor szoktak az emberek hazudni: a háború előtt, a horgászás eredményéről és a háború után 

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint teljesen abszurd dolog a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni Ukrajnával. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország már részt vett egy felvételi eljárásban fogadó félként, még Horvátország esetében. Ez egy szabályok szerint működő folyamat volt, egy hosszú folyamat, aminek a végén a horvátok az unió részei lett. Ukrajna esetében egy kapkodás zajlik, ami azért baj, mert egy háborúban álló országról van szó.

Ilyet még az nem csinált. Háborúban álló ország felvételéről eddig sosem volt szó. Az unió 26 állam és kormányfője vagy nem látja, vagy nem akarja látni azokat a veszélyeket, amikkel Ukrajna felvétele jár majd. Ezért is nem vettünk részt a szavazásban

– mondta a kormányfő.

150-190 milliárd euróba kerülne Ukrajna csatlakozása a közösséghez az Európai Uniónak. Ez azt jelenti, hogy azok az országok, akik eddig támogatást kaptak az EU-tól, ezeket a pénzeket elvesztenék, sőt innentől fizetniük kellene a közösbe, hogy az unió támogathassa Ukrajnát – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy az ukrán csatlakozás veszélyei a mezőgazdaságban már most látszanak, az olyan agrárországokat, mint hazánk, nagyon megviseli már az is, hogy Ukrajna ilyen engedményeket kapott Brüsszeltől, mint a mostaniak.

Honnan teremtik elő az 50 milliárd eurót

Az Európai Unió 50 milliárd eurót akart küldeni Kijevbe a háború finanszírozására. Orbán Viktor szerint nem világos, hogy ez a pénz honnan lenne előteremthető, ráadásul az EU a költségvetésből akarja megoldani ennek a forrásnak a finanszírozását. Szerinte ez azt jelenti, hogy az unió a magyarok pénzét küldeni Ukrajnába, amit nem lehet megengedni. Ezért is vétózott a legutóbbi szavazáson.

A miniszterelnök szerint a következő, februári európai uniós csúcstalálkozón hatalmas politikai csatározás zajlik majd az ukrán támogatásáról. Elmondta, hogy az unió többi tagja rá akarja erőltetni az akaratát Magyarországra, amit nem lehet megengedni.

A szuverenitásvédelmi törvény Magyarország szabadságát garantálja

Orbán Viktor a szuverenitásvédelmi törvényről is beszélt. Szerinte a legutóbbi választásokon világossá vált, hogy az ország jelenlegi védelmi mechanizmusai nem tökéletesek, hiszen egyes pártok külföldről kaptak pénzt. Aki pénzt kap, azzal szemben elvárások lesznek, hiszen nincs ingyenebéd. A miniszterelnök szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy külföldi érdekek diktáljanak hazánkban, és azt is mondta, hogy aki pénzért cserébe hajlandó más országok érdekeit képviselni Magyarországon, az árulást követ el.

Ezek ellen a külföldi pénzek ellen hozták létre a szuverenitásvédelmi törvényt. Ezzel a jogszabállyal elkerülhető lesz a jövőben, hogy külföldi erők befolyást vásárolhassanak hazánkban.

A 2024 sokkal reménykeltőbb év, mint az idei volt

Orbán Viktor szerint Magyarország legnagyobb sikere 2023-ban az a két Nobel-díj, amit honfitársaink értek el.

2024-ről elmondta, hogy bizakodó a jövőt illetően. Az inflációt már idén letörte az ország és 

szerinte jövőre lehetőség lesz elérni az 5 százalékos inflációt, ami már európai szinten is figyelemre méltó.