A záhonyi határátkelőhelyen megnövekedett tranzitforgalom miatt több helyen kell terelésre számítani – jelentette be szombat délelőtt a magyar rendőrség.

Több ezer kamion várakozik az ukrán-lengyel határon
Rendőrségi bejelentés: nem boldogulnak az ukránokkal – kilométeres a kamionsor, terelnek a 4-esen. Fotó: illusztráció, DAMIEN SIMONART/AFP

A kialakult helyzet előzménye, hogy több napja tartó demonstrációk bénítják meg a teherforgalmat a lengyel és a szlovák határátkelőhelyeken. A lengyel blokádhoz a szlovák fuvarozók is csatlakoztak és elzárták az egyetlen, kamionok által is használható ukrán–szlovák átkelőt. Emiatt a torlódások már hazánkban is érezhető, ugyanis az Ukrajnába tartó teherautósok Magyarországon keresztül próbálják meg elérni úti céljukat.

A kilépő tranzitforgalom az elmúlt napokban a határátkelőhelyen rendkívüli mértékben megnövekedett, 

a 4-es főúton az Ukrajna felé tartó kamionok kilométeres sorokban várakoznak.

A rendőrség teljes kapacitással működteti a záhonyi határátkelőhelyet, de a várakozási idő ennek ellenére is többórás. Ennek főként az az oka, hogy „hiába gyorsítják a kiléptetést a magyar rendőrök, ezzel az ukrán oldalon a fogadókészség és beléptetés gördülékenysége korántsem arányos”.

A rendőrségnek most az a célja, hogy a jelenleg fennálló közlekedési helyzetet megnyugtatóan kezeljék és a problémát mielőbb megszüntessék. Ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a főúton várakozó teherautókat Kisvárdánál már november 30-ától kezdődően a 4-es számú főútról a 4145-ös útra terelik. A kamionok a főútra szakaszosan, rendőri irányítás mellett Tiszabezdédnél térhetnek vissza.

Továbbá az M3-as autópálya irányából az ukrán határ felé tartó kamionokat az Őri lehajtónál (december 1-jén 21 órától kezdődően) leterelik az autópályáról és a Csengersimán lévő átkelőhely felé irányítják, ezzel is csökkentve a záhonyi átkelő terheltségét és a 4-es főúton várakozó kamionok számát.

Újabb ukrán határátkelőt zártak le a lengyel fuvarozók

Ez már a negyedik, és ezúttal az agrártermelők is csatlakoztak.