BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább forr a levegő Venezuelában: az ENSZ-tiltás ellenére is megszavazták Guyana kétharmadának elcsatolását

Az ENSZ Nemzeti Biztonsági Tanácsa még pénteken felszólította Venezuelát, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megszüntetnék Guyana felségjogát Essequibo felett, a szavazást mégis megtartották.

Venezuelában az emberek elsöprő többséggel szavazták meg vasárnap, hogy a szomszédos, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon, amely jelenleg Guyana ellenőrzése alatt van. Guyana azt vetette a caracasi kormány szemére, hogy a referendummal Essequibo annexióját készíti elő, a választási bizottság viszont közölte, több mint 10 millióan szavaztak Guyana területének több mint kétharmadát kitevő térség önállóvá válására.

Consultative referendum on Venezuelan sovereignty in Essequibo
Fotó: AFP

Nicolás Maduro venezuelai elnök üdvözölte az eredményt, leszögezve, hogy „a venezuelai nép nyíltan és világosan kifejezte akaratát”.

A szavazást annak ellenére tartották meg, hogy 

az ügyben már korábban döntést hozó hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) felszólította Caracast, ne tegyen semmilyen, a status quo megváltoztatására irányuló lépést.

Jóllehet a venezuelai ellenzék is támogatja a térség önállósodását, többen közülük úgy vélték, a most megtartott szavazás arra szolgál, hogy elvonja a venezuelaiak figyelmét a belpolitikai problémákról. Caracas leszögezte: nincs szándékában megszállni az őserdő által borított területet, ahol 125 ezren élnek Guyana mintegy 800 ezer lakosából.

Irfaan Ali guyanai elnök egy vasárnap rendezett tömeggyűlésen biztosította az embereket, nincs ok félelemre az elkövetkező órákban, napokban és hónapokban. Kiemelte, hogy az ügyben Guyana nagyon kedvező pozícióban van, példaként a Georgetown iránti nemzetközi támogatást említve, valamint megfontoltságra intette Caracast.

A két ország között Essequibo kapcsán több mint egy évszázada húzódik vita, a feszültség pedig az utóbbi években újult ki, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.

Essequibo nagyobb, mint Görögország, és Guyana nagyjából kétharmadát teszi ki. Emellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban és hozzáférést biztosít az Atlanti-óceán egy olyan szegletéhez is, ahol 2015-ben nagy mennyiségű kőolajat fedeztek fel, ami felkeltette Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának a figyelmét.

A caracasi kormány hetekig népszerűsítette a népszavazást, a részvételt hazafias cselekedetnek beállítva, miközben egyenlőségjelet tettek a voksolás és a Nicolas Maduro államfő iránti támogatás kinyilvánítása közé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.