A magyar érdekeknek megfelelően módosította a spanyol uniós soros elnökség a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, ami azt mutatja, hogy a kormány érdekérvényesítő képessége rendkívül erős – emelte ki Varga Mihály az online formában megtartott ECOFIN ülés után.

VARGA Mihály
Fotó: Soós Lajos / MTI

A tárcavezető hangsúlyozta: 

az uniós pénzügyminiszterek rábólintottak a tagállami költségvetéseket meghatározó reformra, a tervezet elfogadását azonban hosszú vita előzte meg.

Egy járvány után és egy háború közelében az Európai Uniónak válaszolnia kell a magas adósságszintekkel és az új beruházási kihívásokkal kapcsolatos kihívásokra: az ezzel kapcsolatos rendszert a három elemből álló gazdasági kormányzás reformja hivatott megújítani – mutatott rá a miniszter. A tárcavezető szerint a reform szükségességével minden tagállam egyetértett, azonban a részletekről régóta heves vita folyt. Mint mondta: egyes országok több szigort, a mások több rugalmasságot akartak. 

Magyarország egy átgondolt, mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásában volt érdekelt és az a javaslat, amelyet a spanyol elnökség az asztalra tett, igyekezett minden igénynek megfelelni

– hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

Megtartotta első ülését a Költségvetési Munkacsoport, Varga Mihály jelentős változást ígér – videó

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint 2026-ra 60 százalék alá csökkenhet az adósságráta.

Varga Mihály kijelentette: Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: ezt sikerült elérni, az elfogadott tervezet megerősíti a tagállamok és a tanács szerepét a bizottság ellenében. 

Emellett Magyarország azt is javasolta, hogy a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor: ez szintén belekerült a reformba 

– fűzte hozzá Varga Mihály.