Közélet

Volt ukrán ellenzéki képviselő holttestét találták meg Moszkva közelében

Kiva kemény bírálója volt a Zelenszkij-kormánynak. A volt képviselő ellen állítólag már több merényletkísérletet is végrehajtottak.

Holtan találták Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt a moszkvai régióban lévő Ogyincovóban szerda délután.

Lawmakers consider the bill on Suprime Court reform during the parliamentary session in Kyiv, Ukraine, October 16, 2019. képviselő Verkhovna Rada of Ukraine voted to reform of the Supreme Court and High Qualification Commission of Judges.  (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselő (jobb oldalon).
Fotó: AFP

A politikust a Rosszija 1 televízió tudósítása szerint arccal a hóban találták meg, a fején lőtt sebbel, egy szállodánál. Az ügyben a Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

Kivát, aki támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz„különleges hadműveletet” és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától.

Novemberben egy lvivi bíróság távollétében 14 év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, miután több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találta.

Kiva tavaly január végén hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A volt képviselő még tavaly áprilisban azt állította, hogy orosz biztonsági szervek meghiúsítottak egy ellene irányuló merényletet. Ilja Kiva orosz televíziós talkshow-k gyakori vendége volt.

Szerdán azt is bejelentették, hogy Luhanszkban életét vesztette Oleg Popov, az Oroszországhoz csatolt „Luhanszki Népköztársaság” parlamenti képviselője. A politikus gépkocsiját ismeretlenek felrobbantották.

 

oroszország Ukrajna Vlagyimir Putyin merénylet
Kapcsolódó cikkek