Egyáltalán nem véletlen, sőt igencsak tudatos, hogy maga az elnök és a Kreml is óvatosan nyilatkozik arról, hogy hová látogat el Vlagyimir Putyin

Ha ugyanis a politikus belép a Nemzetközi Büntetőbírósághoz tartozó 123 ország valamelyikébe, letartóztatását kockáztatja, ugyanis az ukrajnai háborús bűnök miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.  

Az Öböl menti államok nem tartoznak bele ezen országcsoportba, valószínűsíthetően ez is volt az egyik oka Putyin szaúd-arábiai látogatásának.

Oroszország ura – vitatott személyiség

Mivel vádolják pontosan Putyint?

A hágai székhelyű szervezet azért adta ki az elfogatóparancsot, mert szerintük Putyin, és Maria Alekszejevna Lvova-Belova, a gyermekjogokért felelős biztosa a háború kezdete óta jogellenesen deportálnak gyermekeket Oroszországba, Ukrajnából. Emberi jogi szakértők becslése szerint augusztus végén több mint 19 000 gyermeket deportáltak. Orosz tisztviselők másképp látják, szerintük ugyanis háborús humanitárius gesztusként fogadták be a gyerekeket.

Beszűkült lehetőségek

A Nemzetközi Büntetőbíróság ítéletének kihirdetése óta Putyin kizárólag hagyományosan „baráti” országokban járt. 

Felkereste Kínát és a volt szovjet köztársaságokat, 

így Fehéroroszországot, Kazahsztánt és Kirgizisztánt –, valamint Ukrajna oroszok által megszállt területét. Putyin kihagyta az augusztus közepén tartott dél-afrikai BRICS-csúcsot. 
Ukrán tisztviselők közben gyűjtik a háborús bűnök bizonyítékait. A lista a már említett gyermekdeportálásoktól egészen civilek meggyilkolásáig terjed.

Fotó: Vyacheslav Prokofyev/AFP

Repülőshow és díszlövések

Közben az Öbölben nagy tiszteletadás mellett fogadták Putyint, repülőgépét vadászgépek kísérték egészen a landolásig. Érkezéskor Putyint az Egyesült Arab Emírségek magas rangú tisztviselői fogadták, és az „Emirates Knights” nemzeti repülőshow-csapat műrepülésével üdvözölték az orosz vezetőt, a tüzérség 21 lövést adott le tiszteletének kifejezésére. 
Vlagyimir Putyin  Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnökével folytatott megbeszélésén azt mondta, reméli, hogy a kétoldalú kapcsolataik erősödni fognak. Putyin méltatta az Egyesült Arab Emírségek azon döntését is, hogy csatlakozik a feltörekvő gazdaságok BRICS-csoportjához.
Rijádban találkozik Bin Szalman koronaherceggel, aki az OPEC+-on belüli együttműködésben bízik, de emellett befektetések és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése is napirendre kerül. 
Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezetője, Kirill Dmitriejev szerint 

a következő két évben csaknem 11 milliárd dollár szaúdi befektetést szeretnének Oroszországba vonzani.

A Putyinnal utazó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezen a héten a régióban marad, és részt vesz a katari Abu-Dzabiban, majd Dohában tartott fórumokon – jelentette az állami Tass hírszolgálat.