Romániában tavaly 16,5 százalékkal több illegális migránst tartóztattak fel, mint egy évvel korábban, a határsértők több mint 60 százalékát a magyar határ felé igyekezve fogták el – közölte Catalin Predoiu román belügyminiszter vasárnap. A tárcavezető egy videómegosztón közzétett nyilatkozatában beszélt erről, amikor ismertetett néhány – az illegális migrációra vonatkozó – adatot, amelyeket néhány nappal korábban európai uniós hivatali kollégáinak is bemutatott a Bel- és Igazságügyi Tanács brüsszeli ülésén.

A román belügyminiszter, Catalin Predoiu. Fotó: AFP

Predoiu megállapította: 

a tagállamok két, szinte exponenciálisan erősödő nyomással szembesülnek: a migrációval és a kábítószer-kereskedelemmel.

Rámutatott: mindkettő a szervezett bűnözés eredménye, hiszen az illegális migráció mögött is embercsempész-hálózatok állnak.

A román belügyminiszer elmondta: tavaly 19 793 határsértést észleltek a román államhatáron, ebből 18 990 esetben tartóztatták fel az illetőt tiltott határátlépésért, 803 esetben pedig megakadályozták, hogy – Szerbia felől – illegálisan Románia területére lépjen. A 2022-es adatokhoz viszonyítva 

16,5 százalékkal nőtt a határsértés miatt elfogott migránsok száma, ez 2689-cel több eset. 

Ugyanakkor 26 721-gyel kevesebb esetben akadályozták meg a Szerbia felől érkező migránsok illegális határátkelését.

Franciaország: még három évig felső limit nélkül érkezhetnek gazdasági bevándorlók

Illegális bevándorlás – Emmanuel Macron aláírta a vitatott új francia bevándorlási törvényt.

Az illegális migránsok csaknem felét (49,4 százalékát) a zöldhatáron fogták el, 47,1 százalékuk járművekben elbújva próbált törvénytelenül átjutni Románia államhatárán, a többiek más módszerekkel próbálkoztak.

A legtöbb határsértést (60,7 százalék) a magyar határszakaszon észlelték, főként kilépési irányban, az esetek 23,1 százalékát pedig az ukrán határszakaszon, főleg belépési irányban.

A belügyminiszter szerint Románia tavaly megerősítette az államhatár védelmét, és sikerült jócskán visszaszorítania az illegális migrációt. A román határrendőrök kísérleti programokat vezettek be, bolgár, szerb, magyar, moldovai és ukrán kollégáikkal közösen növelik az éberségi és védelmi szintet a határokon.