Miután a kormány tavaly decembertől megemelte az és a garantált bérminimum összegét (az előbbit 266 800, az utóbbit 326 000 forintra), az önkormányzatok is béremelésre kényszerültek. Azonban ezzel párhuzamosan a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások összegét is emelte a kormány – olvasható a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleményében.

Mint írják, a döntéssel valamennyi önkormányzatot, egyházi, nem állami humán fenntartót többlettámogatás illet meg a köznevelési, szociális gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen.

Hungarian,Forints,In,Hand,And,Grocery,Store,In,The,Background.
Fotó: Shutterstock

Az intézkedés nyomán a köznevelési nem állami fenntartók mintegy 6,9 milliárd forint többlettámogatást kapnak, míg a nem állami szociális szolgáltatók mintegy 30 milliárd forint többletjuttatásban részesülnek, tekintve, hogy 

a szociális területen az egyházi fenntartók esetében a kiegészítő támogatás összege is növekszik.

A települési önkormányzatok is többlettámogatásra jogosultak, melynek összege 69,3 milliárd forint, amiből 1,5 milliárd forint a Fővárosi Önkormányzat, közel 8,2 milliárd forint pedig a fővárosi kerületek számlájára érkezik.

A kiegészítéseken túl a kormány az idei évben is kiemelten támogatja az önkormányzatokat: kötelező feladataik ellátására 2024-ben mintegy 1050 milliárd forint támogatást kapnak.