A nyugati országok által még mindig nagyrészt mellőzött afganisztáni tálib vezetés jó kapcsolatokra törekszik szomszédaival, melyeknek nincs más választásuk, mint elfogadni a kabuli vezetést – áll a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű elemzőintézet kedden közzétett tanulmányában.

Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Ibrahím Bahissz, a brüsszeli székhelyű intézet Afganisztánnal foglalkozó munkacsoportjának egyik szakértője Kínát, Iránt és Pakisztánt említette a vizsgált országok között, kiemelve, hogy a vízkészletek, a határokon átívelő fegyveres csoportok és a terrorizmus kérdése széles körű regionális összefogást igényel annak érdekében, hogy elkerüljék a térség destabilizációját.

Elmondta azt is, hogy 

a környező államok emellett saját gazdasági érdekeik mentén is igyekeznek jó kapcsolatokra törekedni a tálibokkal, ezáltal pedig a Kabulra gyakorolt befolyásuk is nő, melynek révén akár javulást is elérhetnek Afganisztán legkiszolgáltatottabb csoportjainak helyzetében, például a nők jogai terén.

A jelentés összeállítói úgy vélték, a Nyugatnak is támogatnia kéne a biztonsági kérdésekben kialakult régiós összefogást és a gazdasági integrációt, „de legalábbis nem szabad ezeket az erőfeszítéseket gátolnia”.

Önmérsékletre szólította fel Iránt és Pakisztánt a Talibán

Különös békecsináló tűnt fel a Közel-Keleten. A tálibok szerint a régió újdonsült békéje és stabilitása veszélybe került.

A 2021-ben hatalomra került tálib kormány elszigeteltségének egyik fő oka az új vezetés nőkkel szembeni bánásmódja, melyet a többi között az ENSZ is bírált.

A tálib kormányt egyelőre egyetlen ország sem ismerte el hivatalosan.

Mindeközben a tálib vezetés konferenciát rendezett hétfőn az ország régiós szerepéről, a rendezvényre a többi között Irán, Kína és Oroszország is delegációt küldött.

A konferencián elmondott beszédében Amír Hán Muttaki tálib külügyminiszter szintén hangsúlyozta, hogy kormánya minden országgal jó kapcsolatokra törekszik, hangsúlyozva, hogy Kabul „tiszteletben tartja minden ország érdekeit, fejlődési modelljét és kormányzati felépítését”, ezért cserébe is ezt várja el.