Több mint egymillió dollárt loptak el a vasárnap Afganisztánban lezuhant Falcon 10-es repülőgépről, amelynek oroszokból álló legénysége volt. A lopást követően a tálibok által kinevezett Badakhshan tartomány kormányzója megbízta az afganisztáni ideiglenes kormány vezetőjét, Mohammad Hassan Akhundot, hogy állítson fel egy vizsgálóbizottságot, mely a helyi hírszerzés vezetőjének parancsnoksága alá tartozik.

Plane crash in northern Afghanistan
Fotó: AFP

A Falcon 10-es repülőgép még vasárnap zuhant le az afgán Badakhshan tartomány hegyeiben. A repülőgép egy magán egészségügyi evakuációs járat volt, mely Thaiföldről Moszkvában tartott, két technikai megállót tartva – írja a Ria Novosztyi.

A fedélzeten hat ember tartózkodott: a legénység négy tagja (két pilóta és két orvos), akik túlélték a zuhanást, valamint két utas, akik életüket vesztették.

Az afgán források szerint a lezuhant repülőgép roncsai közül mintegy egymillió 200 ezer dollárt (nagyjából 427 millió forint) loptak el. 

Az orosz légiközlekedési forrás szerint a baleset kiváltó oka a téves üzemanyag-kalkuláció lehetett, mivel az erős szembeszél miatt a gép többet fogyasztott a tervezettnél és kifogyott az üzemanyag. A nyomozóbizottság szerint az Afganisztánban történő legtöbb orosz repülőgép-szerencsétlenség motorhiba és félrekalkuláció miatt történik.