Több mint 150 nevet hozták nyilvánosságra, Jeffrey Epsteinnel kapcsolatban szerdán. A bíróság a neveket Virginia Giuffre, az üzletember egyik áldozatának és Ghislaine Maxwell közötti egyezség részeként lehetett megismerni. A több tucat iratból olyan nevek kerültek elő, mint András egykori brit herceg, Bill Clinton volt amerikai elnök, Michael Jackson popzenész vagy David Copperfield illuzionista is – írja a Forbes.

US judge begins to unseal Epstein contact list(FILES) This undated trial evidence image obtained December 8, 2021, from the US District Court for the Southern District of New York shows British socialite Ghislaine Maxwell and US financier Jeffrey Epstein. A New York judge began to unseal January 3, the identities of people linked in court documents to Jeffrey Epstein, the US financier who killed himself in 2019 as he awaited trial for sex crimes.
The initial tranche includes 40 previously undisclosed documents with almost 1,000 pages of depositions and statements, with the final library of documents expected to name prominent individuals. (Photo by Handout / US District Court for the Southern District of New York / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US District Court for the Southern District of New York" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A dokumentumokban feltüntetett nevek azonban nem azt jelentik, hogy a személyek részt vettek volna bármilyen bűnelkövetésben. Többnyire olyanok kaptak benne említést, akiknek a neve már korábban is nyilvánosságra kerültek, azonban ez az első alkalom, amikor hivatalos iratok alapján hozták őket kapcsolatban Jeffrey Epsteinnel.

„A vádlott (Maxwell) azt vallotta, nem emlékszik arra, hogy járt-e Giuffre társaságában András herceggel a vádlott londoni otthonában. Ragaszkodott ehhez a hihetetlen történethez annak ellenére is, hogy a repülési naplók szerint Londonba utazott Giuffréval, és egy fényképen mind a hárman szerepelnek a vádlott otthonában” – olvasható az egyik dokumentumban. 

An undated handout photo taken at an undisclosed location and released on August 9, 2021 by the United States District Couty for the Southern District of New York shows (L-R) Prince Andrew, Virginia Giuffre, and Ghislaine Maxwell posing for a photo. A US judge on January 12, 2022 denied Prince Andrew's plea to dismiss a sexual assault lawsuit brought against the British royal, paving the way for the case to proceed, a court filing showed. (Photo by Handout / US District Court - Southern District of New York (SDNY) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNITED STATES DISTRICT COURT
FOR THE SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

András hercegről, II. Erzsébet királynő fiáról már évekkel ezelőtt kiderült, hogy 

közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Epsteinnel.

Korábban Giuffre beperelte András herceget a manhattani kerületi bíróságon. Giuffre azt állította, hogy

16 éves korában beszervezték Epstein fiatalkorú lányokból álló hálózatába, akiket aztán az üzletember és barátai szexre kényszerítettek. 

András herceg tagadta a vádakat, és azt állította, nem emlékszik arra, hogy valaha is találkozott volna Virginia Giuffrével.

Az egyik 2016-os iratban Johanna Sjoberg, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy András herceg fogdosta a mellét, az egyik iratban úgy fogalmazott, hogy 

Epsteinnek volt dolga Bill Clintonnal, és az üzletember úgy beszélt a volt amerikai elnökről, hogy aki szereti a fiatal lányokat.

Azonban az eddig publikált iratokban az is szerepelt, hogy Epstein volt barátnője, Ghislaine Maxwell azt állította, Bill Clinton nem járt az üzletember hírhedté vált szigetén, ahová a fiatal lány áldozatait is elvitte. Sjoberg arról is beszélt, hogy 

Michael Jackson is járt Epstein Palm Beach-i villájában, és hogy találkozott a híres illuzionistával, David Copperfielddel is.  

Beszélt-e valaha Copperfield önnel Jeffrey fiatal lányokkal való kapcsolatáról?” –  tették fel a kérdést Sjobergnek az egyik jegyzőkönyv szerint. Erre a nő azt mondta, hogy a bűvész egyszer megkérdezte tőle, hogy valóban pénzt kapnak-e a lányok azért, hogy más lányokat is hozzanak magukkal.

A vallomásában Johanna Sjoberg arról is beszélt, hogy egy alkalommal, amikor Epsteinnel utazott az egyik repülőgépén, a pilóták közölték velük, hogy le kell szállniuk Atlantic Cityben. Epstein ekkor azt javasolta, hogy hívják fel Donald Trumpot. „Jeffrey azt mondta: »Remek, felhívjuk Trumpot, és elmegyünk – nem emlékszem a kaszinó nevére, de – elmegyünk a kaszinóba«” – emlékezett vissza a párbeszédre Sjoberg. Azt ismondta a vallomásában, hogy 

soha nem adott masszázst Trumpnak, akit a dokumentumokban nem vádoltak meg bűnelkövetéssel.

Jeffrey Epstein néhai amerikai üzletember többször is megjárta a börtönt fiatalkorú lányok ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt. A férfit 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később felakasztva találták a börtöncellájában. Ghislaine Maxwellt – Epstein barátnőjét – letartoztatta a rendőrség, majd a bűnösségét 2021. decemberben állapította meg, az illetékes manhattani szövetségi büntetőtörvényszék öt vádpontban. A nő 1994 és 2004 között Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A jellemzően szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz.