Közélet

Ukrajnának több harci repülőgépre van szüksége a háborús céljai eléréséhez

Olekszandr Szirszkij vezérezredes exkluzív interjúban beszélt a Reuters hírügynökségnek és jelezte, hogy elengedhetetlen, hogy Ukrajnának több vadászgépe legyen.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka pénteken azt mondta, Kijevnek több katonai repülőgépre van szüksége háborús erőfeszítéseihez, például amerikai A-10-es támadórepülőgépekre a gyalogság támogatására, valamint olyan repülőgépekre, amelyek nagy hatótávolságú cirkálórakétákat lőhetnek ki.

US Air Force showcases F-35
Fotó: NurPhoto via AFP

Olekszandr Szirszkij vezérezredes exkluzív interjúban beszélt a Reuters hírügynökségnek a Nyugat-Oroszországgal határos Harkov északkeleti régiójában, egy ismeretlen helyen. „Az A-10-esekről beszélnék lehetőségként, ha adnának nekünk... ez nem egy új gép, hanem egy megbízható, sok háborúban bevált, és fegyverek széles skáláját használhatja szárazföldi célpontok megsemmisítésére, a gyalogság megsegítése érdekében” – mondta az 58 éves vezérezredes.

Az A-10 Thunderbolt az Egyesült Államokban gyártott szubszonikus támadórepülőgép, amely az 1970-es évek óta áll szolgálatban. Szirszkij több repülőgép szállítására szólított fel, mivel a Kijevnek szánt új, jelentős amerikai katonai segélycsomagot elakasztották a törvényhozók közötti belharcok.

Szirszkij azt mondta, hogy az A-10 döntő támogatást nyújt majd a szárazföldi erőknek, amikor megpróbálják megragadni a kezdeményezést az egyébként jól felszerelt ellenség ellen.

 

Washington Kijevnek hatótávolságú támadórepülőgép segélycsomag
Kapcsolódó cikkek