A Kijev ellen 2024. február 7-én intézett oroszországi rakétatámadáskor – először az ukrajnai háború történetében – 3M22 Cirkon mintájú hipergyors cirkálórakétákat vethettek be. A hír akár valódi is lehet, hiszen a fegyver sorozatgyártása 2022-ben kezdődött el, és egy éve kezdték rendszeresíteni a hadseregben.  

Russia launches 7,000mph Zircon hypersonic nuke missile
https://www.youtube.com/watch?v=YZW8oMo8Irk
A pusztító küldetésére indítják az oroszok a Cirkont.
Fotó: The Sun / YouTube  

Ugyancsak figyelemre méltó az oroszországi forrásokból származó, a Nyugat és Ukrajna által eddig hitelt érdemlően nem cáfolt információ, hogy az oroszországi támadó hadsereg egyfelől a frontvonal 20 kilométeres körzetében maga is használja távközlésre az amerikai (Elon Musk-féle) Starlink műholdhálózatot. 

Rengeteg az ellenőrizhetetlen hír                                

Ezzel függ össze egy másik, egyelőre megerősítetlen információ, hogy az orosz csapatok elektronikus hadviselési módszerekkel blokkolják az Ukrajna felett lévő Starlink műholdhálózat egy részét. Ez az avgyijivkai katlanba beszorított ukrán egységeket sújtja.

Oroszországban lévő források szerint a stratégiailag fontos főútvonalak mentén fekvő, a háború előtt 31 ezer, ma legfeljebb ezer lakosú Avgyijivka gyakorlatilag a kezükre került. 

A katlanban lévő ukrán csapatok sorsa előbb-utóbb megpecsételődik, 

ha nem használják ki az északkeleti irányban még nyitva lévő, az ellenőrzésük alatt álló másfél-két kilométeres szakaszt a visszavonulásra.    

Ami a Cirkonok bevetését illeti, az effajta hírek körüli bizonytalanság, manipulációgyanú még a szokásosnál is erősebb. A BBC orosz nyelvű szekciójában erről szóló anyagot egy, az ukrán rendőrségtől származtatott fotó illusztrálja

 

                                 A Cirkon becsapódásával keletkezett kráter Kijevben                                           

Ezen egy forgalmas utcán egy több száz kilogrammos, felrobbant rakéta becsapódása folytán keletkezett, 13-15 méter átmérőjű, legalább öt méter mély kráter látható – ami megfelel egy több száz kilogrammos robbanófej felrobbanása következtében keletkező tölcsér méreteinek. A fotó ezzel együtt valószínűleg manipulált. 

A kráterben széttépett föld alatti kábelek láthatók. Viszont a tölcsér szélétől két-három méterre egy sértetlen magasfeszültségű villanyvezeték négylábú alapja látható, mellette, ugyancsak sértetlenül, egy vélhetően utcai kandeláber tartóoszlopa. 

A hivatalos ukrán magyarázat szerint a légvédelem lelőtte a mintegy kilenc méter hosszú szerkezetet, 

amelynek a darabjai ütötték a krátert – ami valószínűleg nem fedi a valóságot. A rakéta becsapódhatott, és felrobbant. Egy ekkora robbanás repesz- és légnyomáshatása több mint százméteres körzetben pusztít.                                                                             

A flottánál telepítették a Cirkonokat                                                                    

Évekkel ezelőtt Moszkvában már bejelentették, hogy Cirkonokkal látják el az oroszországi hadiflotta egységeit, a többi között a Nagy Péter és a Nahimov Admirális nevű, egyenként mintegy 24 ezer tonnás, oroszországi atomenergia-gőzgép meghajtású (140 ezer lóerős), akár hatvan kilométeres óránkénti sebességre is képes gyors rakétacirkálókat

Oroszországi katonai bloggerek körében elterjedt, hogy – immár harminc éve először – ismét felszerelik a megfelelő osztályú fegyvereket, rakétákat hordozó oroszországi hadihajók egy részét termonukleáris robbanófejekkel.

A hajtóművel gondok lehetnek      

Moszkva, miként Washington, London, Berlin, Párizs, legújabb fegyverrendszerei kipróbálására használja fel az ukrajnai háborút. Egy-egy új fegyverrendszer élesben való tesztelését az ellenoldal nem kisebb figyelemmel követi. A Cirkonoknál az egyik legnagyobb probléma a hajtómű. 

Hogyan lehet üzembiztosan egy, a levegő oxigénjét a motorban felhasználó (air-breathing) hajtóművel kilencszeres hangsebességnél megbízhatóan működtetni. Erre csak a scramjet (supersonic combustion ramjet) alkalmas, amely a beáramló levegőt annak lefékezése nélkül engedi át a hajtóművön, majd az oldalt befecskendezett üzemanyag elégetésével felgyorsítja sokszoros hangsebességre. 

Paradox módon az első működő scramjetet, amelyet Holodnak (Hidegnek) neveztek el, az oroszországi–amerikai együttműködés fénykorában, a múlt század kilencvenes évei elején a NASA és a moszkvai Központi Repülőgép-motor Intézet (CIAM) közösen dolgozta ki. 

Noha azóta számos ilyen elven működő kísérleti hajtóművet fejlesztettek, a moszkvaiak szerint a Cirkon motorja az első, amely olyannyira megbízható, hogy szériagyártásra alkalmasnak találták.   

A Cirkonok elleni védekezés nagy sebességük és manőverezőképességük miatt nagyon nehéz. Az ukrán médiumok ugyan beszámolnak a Kijev térségében megsemmisített legalább egy Cirkonról, amit független források még nem erősítettek meg. 

Hogy a Cirkonok manőverezőképesek legyenek, (ritka) levegő szükséges, hogy hatásosan kormányozhassák a légi-űrjárművet, amelynek így maximális repülési magassága 50-60 kilométer.  

A Starlinket is buherálják az oroszok      

Amerikai katonai források is megerősítették, hogy Ukrajnában az oroszországi csapatok már használják a front közelében a Starlink több ezer apró műholdja alkotta űrrelérendszert, amely az internet, szatellittelefonok használatát is megkönnyíti – azaz elsődleges katonai jelentősége van. 

A Starlink hálózat Ukrajna feletti használatának költségeit a Pentagon vállalta. A Starlink használatát az amerikai mérnökök lehetetlenné tették az oroszországi támadók által ellenőrzött délkelet-ukrajnai területeken és a Krímben. Emiatt az ukrán hadsereg tiltakozott, mondván, ez megnehezíti katonai műveleteiket a megszállt területeken. 

Photo Logo Illustration
A Starlinket ingyen bocsátotta Ukrajna rendelkezésére  
Fotó: AFP

Emellett az oroszországiak állítják, képesek rá, hogy az elektronikus hadviselés módszereivel gátolják vagy teljesen elnyomják a Starlink műholdjaira felküldött vagy az onnan lejövő jeleket. Az amerikaiak ezt vitatják, utalva rá, hogy kezdettől fogva Moszkva próbálkozott a Starlink Ukrajna feletti megbénításával, de az amerikai számítógépesek egyre újabb szoftverekkel védik ki ezeket a kísérleteket. 

A WION amerikai YouTube-hírcsatorna az ukrán hírszerzésre hivatkozva jelentette, hogy az Ukrajnában harcoló oroszországi erők használják a Starlink hálózatot, mégpedig a zsákmányolt vagy a feketepiacon vásárolt Starlink adó-vevő antennákkal.