Közélet

Az orosz-ukrán háború 714. napja – az oroszok brutális támadást intéztek Kijev ellen

Az ukrán főváros légvédelme működik, azonban több orosz cirkálórakéta így is célba ért. Kijev két kerületében is pusztítást végeztek a találatok. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Szerda hajnalban Oroszország rég nem látott intenzitással kezdte támadni Ukrajnát. Az orosz hadsereg cirkálórakétákkal lőtt több várost is, a legnagyobb bombázás Kijevet érte – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség. Az ukrán főváros lakói a közösségi oldalakon robbanások sorozatáról számoltak be.

At least 2 killed in Ukraine’s capital in Russian airstrikes
orosz-ukrán háború
Az orosz–ukrán háború nagy pusztítást végez Kijevben.
Fotó: Danylo Antoniuk/AFP

Robbanások rázzák meg a várost. A légvédelem működik. Mindenki maradjon az óvóhelyeken

– mondta Vitalij Klicsko polgármester.

A légierő jelentése szerint az orosz rakéták továbbra is Kijev irányába mozognak. Ugyanakkor a Hmelnickij és a Lviv régiókban is nagy erőkkel bombáznak az oroszok.

A polgármester ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a főváros Dnyipo körzetét találat érte, orvosokat kellett vezényelni a helyszínre. A híradások nagy füstről számoltak be, két magasfeszültségű vezeték megsérült, sokan áram nélkül maradtak. Legalább két civil sérült is van. Szintén tűz ütött ki a Holosivszkij kerületben is, ahol egy magasépület gyulladt ki, és a hőellátó vezeték is megrongálódott. Három ember megsebesült, akik kórházba kerültek.

A Pentagon szakértői szerint Vlagyimir Putyin újabb nagyszabású offenzívára készülhet, ami miatt az ukrán kormány arra kényszerülhet, hogy biztonságosabb városba tegye át Kijevből a székhelyét. Az ukrán kormány nyugatra, jó eséllyel a lengyel határhoz igen közel, mintegy 80 kilométernyire fekvő Lvivbe költözhetne át.

Leporolták a narratívát: világháborúvá válhat az ukrajnai konfliktus

Ahogy egyre bizonytalanabbá válik az orosz–ukrán háború kimenetele, romlanak Kijev győzelmi esélyei, úgy bukkannak fel mindkét oldalon az egyre érezhetőbben manipulált, a témához illesztett katonai-politikai-gazdasági hírek, elemzések, történetek, feltevések.

 

 

20:29

Az Európai Unió kitiltaná Tucker Carlson amerikai újságírót a Putyin-interjú miatt

Nemrég Moszkvába utazott Tucker Carlson amerikai jobboldali véleményvezér. A hírportálok azt a lehetőséget is felvetették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel készíthet interjút. Nem sokkal később megdöbbentő hírt közölt a Newsweek: a lap szerint az EU kitiltaná Tucker Carlson amerikai újságírót a készülő anyag miatt.

18:39

Szijjártó Péter a harmadik világháború veszélyeiről beszélt

A külgazdasági és külügyminiszter szerint soha nem volt még ekkora veszélye a harmadik világháború kirobbanásának, ezért mielőbb le kell zárni az ukrajnai konfliktust, és sikerre kell vinni a közel-keleti terrorellenes műveleteket, ami a konnektivitás, a civilizált nemzetközi együttműködés visszatérésének is fokozhatná az esélyét.

18:37

Döntött a parlament: jogosítványukat és bankszámlájukat is bukhatják a hadkötelezettség alól kibúvó ukránok

Az ukrán parlament első olvasatban támogatta a mozgósítás megerősítéséről szóló, a kormány által átdolgozott törvénytervezetet szerdán. A végleges változatot nagy valószínűséggel február utolsó hetében fogadja el a parlament, és várhatóan áprilisban lép hatályba.

15:31

Vér és nász: a háború miatt bevezetik az online esküvőt Ukrajnában

Az orosz-ukrán háború miatt a közeljövőben számos változás történik az ukrán közigazgatásban. A Gyija nevű portálon például hamarosan megjelenik majd a videóhívásban megköthető online esküvő lehetősége – közölte Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális átalakulásért felelős miniszter a televízióban – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

12:03

Orosz üzemanyag hajtja az amerikai hadihajókat

Orosz üzemanyagot vásárolhattak a Vörös-tengeren portyázó amerikai hadihajókba – hívta fel rá a figyelmet Facebook-oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Elmondta, van egy terminál Törökország déli partvidékén, aminek az orosz–ukrán háború kirobbanásáig nem volt különösebben nagy jelentősége, a nyugati szankciókat követően azonban a terminál szerepe gyökeresen átalakult.

11:07

Soha nem látott NATO-hadgyakorlat kezdődik: Romániában már azt szimulálják, mi történik, ha Oroszország támad

Egy Románia elleni orosz támadás kivédése is szerepel a NATO következő hetekben zajló, nagyszabású hadgyakorlatának „műsorrendjén”, írja a Krónika Online. A Dynamic Front 24 elnevezésű gyakorlatot a Steadfast Defender 2024 keretében tartják meg, amely a NATO legnagyobb hadgyakorlata a hidegháború vége óta, és a lap szerint a Kreml egyre harciasabb retorikája nem kis szerepet játszik abban, hogy a szövetség vezetőit egy ilyen tartalmú gyakorlatot is beiktattak. 

08:12

Több mint hétezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 3908-an léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3657-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.
 

cirkálórakéta Kijev bombázás orosz-ukrán háború légvédelem
Kapcsolódó cikkek