Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról is beszélt a pénteki kormányinfón, hogy van egy világos alkotmányos rend a köztársasági elnök lemondását követően, amelyet először a parlamentnek kell elfogadnia: „Ez február 26-án meg fog történni.” Majd ezután 

  • 30 napon belül bármikor lehet köztársasági elnököt választani, 
  • a képviselők egyötöde jelölhet erre a pozícióra alkalmas személyt,
  • és a megválasztását követően a nyolcadik napon lép hivatalba.

„A baloldalnak akkor van gondja ezzel, ha nem ők vannak többségben, ez eléggé álszent” – jegyezte meg a tárcavezető az 1990 óta érvényben lévő alkotmányos renddel kapcsolatban, kiemelve, ez a módszer most sem fog változni.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormánynak most már az a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen.
Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin lemondása: azt történt, aminek ilyenkor történnie kell

Gulyás szerint Novák Katalin egykori köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is példamutatóan vállalta a felelősséget: lemondtak és visszavonultak közéleti megbízatásaiktól. „Azt tudjuk mondani, hogy” 

ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell

– közölte.

Február elején vált ismertté a nyilvánosságban Novák Katalin egyik kegyelmi döntése. Az államfő még tavaly tavasszal adott kegyelmet egy férfinak, akit kényszerítés miatt ítéltek el jogerősen, mert rá akarta bírni egy pedofileset áldozatát, hogy vonja vissza terhelő vallomását. A pedofíliát nem ő, hanem a főnöke, a bicskei gyermekotthon vezetője, V. János követte el. Az illető igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. A kegyelmi kérvény elfogadásának idejére az azóta K. Endreként azonosított személy büntetését az igazságszolgáltatás már házi őrizetre enyhítette, ebből még kilenc hónap volt hátra. 

A botrányra a kormány is reagált: február 8-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez azért, hogy a jövőben azok, akik kiskorú gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményt, semmilyen módon ne részesülhessenek köztársasági elnöki kegyelemben, rájuk a kegyelmi jog ne vonatkozzon.

A volt köztársasági elnök ugyanakkor a hivatalos programja szerint elutazott Katarba, de a tervezettnél egy nappal korábban, vasárnap helyett már szombaton hazarepült Budapestre, majd még aznap bejelentette a lemondását.

A kormánynak mostantól a jövőbe kell tekintenie

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormánynak most már az a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen, ennek felel meg az a fentebb említett alaptörvény-módosítás is, amely világossá teszi, hogy a kiskorúak ellen elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nincs kegyelem. A gyermekvédelmi intézmények élére történő kinevezéseknél a kritériumok sokkal szigorúbbak lesznek.