Bejelentés a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban. Hamarosan! – ezt írta ki percekkel ezelőtt a közösségi oldalán Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor
Rendkívüli: Orbán Viktor bejelentést tesz Novák Katalin kegyelmi döntéséről. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A miniszterelnök további részleteket egyelőre nem közölt. Arra lehet számítani, hogy a kormányfő még a délutáni órákban videót tesz közzé, amelyben értékeli a kialakult helyzetet, esetlegesen pedig annak következményeiről is számot ad.

Előre nehéz megjósolni a bejelentés tartalmát, de talán inkább arra lehet számítani, hogy 

a kegyelmi jog szabályozásán készülhet szigorítani a kormány. 

Ez azért aktuális kérdés, mert az elmúlt szűk egy hétben felkavarta az állóvizet Novák Katalin egyik kegyelmi döntése. Az államfő még tavaly tavasszal adott kegyelmet egy férfinek, akit kényszerítés miatt ítéltek el jogerősen, mert rá akarta bírni egy pedofil-eset áldozatát, hogy vonja vissza terhelő vallomását. A pedofíliát nem ő, hanem a főnöke, a bicskei gyermekotthon vezetője követte el. A férfi igazgató-helyettesként dolgozott az intézményben.

A kegyelmi kérvény elfogadásakor a férfi büntetését már háziőrizetre enyhítette az igazságszolgáltatás. Ebből még 9 hónap volt hátra. Kegyelme mégis hangos felháborodást váltott ki. Könnyen lehet, hogy a kormányzat elejét kívánja venni hasonló eseteknek a jövőben, ezért törvényi szinten rögzíti, hogy milyen bűncselekmények esetén kizárt a kegyelmi jog gyakorlása.

Hogy ez a forgatókönyv igazolódik-e be vagy Orbán Viktor más megközelítésben kíván reagálni, hamarosan kiderül. A Világgazdaság mindenesetre élőben tudósít az eseményekről. 

Kiszivárgott: így módosítaná a kormány az alkotmányt a kegyelmi ügy miatt

Az Orbán Viktor által bejelentett alkotmánymódosításban az is szerepel, hogy a már folyamatban lévő kegyelmi ügyekben is alkalmazni kell a kiskorúakat védő, kegyelmet kizáró rendelkezést. Ez a kormány válasza Novák Katalin kegyelmi ügyére.