Akinek nem teszik az első időjárás-előrejelzés, amelybe belebotlott, érdemes tovább próbálkoznia, mert az időjósok nem azonos súllyal riogatnak esővel, széllel a hétvégére, és napsütést sem egyformán ígérnek.

Blue,Spring,Sky,,White,Clouds,Are,Flying,,Birds,,Thin,Branches
Valahová mindegyik szolgáltató ígért felhőket.
Fotó: Shutterstock

Időkép: főleg keleten és a középső tájakon ázhatunk meg

Nem a napsütésé lesz a főszerep a hétvégén, inkább a felhőké – vetíti előre az Időkép. Ma a leggyakrabban a keleti tájakon adhatnak ezek a felhők csapadékot, készítsünk tehát be esernyőt, esőkabátot, mert helyenként tartós lehet az eső, egy-egy zápor kiadósabb lehet. A napsütésből főleg északnyugaton, helyenként a Dunántúlon kaphatunk rövidebb időszakokat. Holnap eleinte több helyen előbújhat a nap, napközben ismét sokfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és már a középső tájakat és a Dunántúl keleti felét is érintheti a csapadék.

Ráadásul ma többfelé szél is lesz, de holnap napközben már kevesebb helyen támad fel. Az enyhe idő marad, 12–18 fok közötti csúcshőmérséklet várható.

Hungaromet: a délkeleti országban lesz inkább borús az ég

Az ország délkeleti felén borult lesz az ég, míg másutt néhány órára kisüthet a nap, mielőtt fokozatosan záródik a felhőzet. Éjszaka nyugat felől határozottabban csökkenhet a felhőzet, a Dunántúlon ki is derülhet az ég, de keleten borult marad az idő. A déli és a középső országrészben hajnalra köd képződhet, amely napközben megemelkedik, gomolyosodik, így közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, emellett több órára kisüt a nap.

Délután délnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet. Holnap estig csapadék a délkeleti tájakon fordulhat elő; ott ma csak kevés helyen, éjszaka viszont többfelé fordulhat elő eső, zápor. 

Holnap estétől az ország középső részére érkezik csapadékzóna.

Ma és holnap napközben is élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délies irányú szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 6 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb keleti tájakon ennél pár fokkal enyhébb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 11 és 17 fok között valószínű.

Köpönyeg: eső lehet holnap a Dunántúlon

Szombat reggelig (ezen már túl vagyunk) többfelé, napközben inkább már csak a Tiszántúlon várható eső, zápor. Nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet. A délnyugati szél többfelé megélénkül. 11 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.
Vasárnap reggelre többfelé képződik köd, mely csak lassan oszlik fel. Erősen felhős időre számíthatunk, délután főleg a Dunántúlon szórványos esőkkel. A csúcsérték 13 fok körül valószínű.

A jövő hét már szebb lesz

A Köpönyeg szerint hétfőn napközben fokozatosan csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt ki a nap. A délkeleti szél megélénkül. 17 fok köré erősödik a nappali felmelegedés. Kedden eleinte gyengén, majd közepesen felhős lesz az ég. Nem valószínű csapadék. A délkeleti szél élénk marad. 16 fok körüli értékeket mérhetünk. Szerdán és csütörtökön megint gyakran lesz erősen felhős az ég, de számottevő csapadéktól nem kell tartani. A délkeleti szél gyakran lesz élénk. 13 és 19 fok közötti, igazi tavaszias idővel búcsúzik a tél.