A műhús kérdése, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem és állatjóléti témák is szerepelnek hazánk uniós elnöki napirendjén, amiről Nagy István agrárminiszter hivatalában egyeztetett Sztella Kiriakídisszel, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosával. A tárcavezető a találkozó elején arról beszélt, hogy Európában a gazdák mindenütt nyugtalanok, a kialakult helyzetben pedig megnyugtató válaszokat kell adnunk.

Sztella Kiriakídisszel egyeztetett Nagy István.
Fotó: Agrárminisztérium.

Nagy szerint az állatjóléti kérdések a társadalmi érdeklődés középpontjában állnak, ezért nem lehet közömbösen viszonyulni hozzájuk. Hozzátette: Magyarország igyekszik fellépni az illegális kutya- és macskaszaporítás ellen. Ennek kapcsán fontos megválaszolandó kérdés az is, hogy egy illegális hálózat felderítése után, hol lehet majd az állatokat elhelyezni, mivel a menhelyek telítettek. 

Az EU-s javaslatokban nagyon fontos az a központi nyilvántartó rendszer, ahol a társállatokat regisztrálják az egész unióban. A politikus szerint meg kell találni azokat a lehetőségeket is, hogy a tenyészállatokat az kapcsán hogyan lehet megfelelően szállítani. Fontos, hogy az Európából kiáramló és beáramló állatokra és állati eredetű termékekre is 

ugyanazok a szabályok vonatkozzanak.

A megbeszélésen a miniszter az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet hazánk erkölcsi kötelességének nevezte. Kifejtette, Magyarország 2024 októberében egy nagy nemzetközi konferencia keretében szeretne foglalkozni a kérdéssel, összegyűjtve a jó európai gyakorlatokat és programokat, egyúttal olyan ajánlásokat megfogalmazva, melyekben széleskörű konszenzus van. 

Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar háztartásokban 6 év alatt az élelmiszer-pazarlás mértéke 27 százalékkal csökkent, amelyhez nagymértékben hozzájárult a Nébih által kidolgozott célzott szemléletformálás, és a tájékoztató kampányok. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy hazánk védendő értéknek tartja 

a GMO-mentes mezőgazdaságot, amely Magyarország alaptörvényben is szerepel.

Hangsúlyozta, hogy az európai szabályozás kapcsán hazánk nagy vitára számít. A műhús kérdése szintén szerepel Magyarország elnökségi napirendjén, aminek egyértelmű az elutasítottsága a országban. „Látjuk azt, hogy Szingapúrban, Izraelben és az Egyesült Államokban már engedélyezték a műhúst, hazánk azonban az előállítást és a forgalmazást mindenképpen szigorúan szabályozni szeretné” – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.

Nagy István: az európai élelmiszer-biztonságot is veszélyeztetik az ukrán agrártermékek

A nyugat-európai gazdatüntetések is jelzik, hogy az rossz úton jár az eltúlzott zöldfeltételek agrártermelőkre erőltetésével és az ukrán agrártermékeknek adott engedményekkel – hangzott el a Magosz és az agrártárca közös rendezvényén. Bejelentették: országjárásba kezdenek, hogy bemutassák az európai parlamenti választások tétjét, megismertetve a résztvevőket a 2010 óta elért eredményekkel.