Az olasz főváros körül traktorokkal tüntető gazdák a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, és nem hajlandóak távozni annak ellenére, hogy egyelőre nem kaptak engedélyt a Rómába való belépésre. A gazdacsoportok vezetői és a római prefektúra képviselői szerdán folytatják az egyeztetést a traktorok esetleges bevonulásáról Rómába.

traktor
Sok traktoros gazda éjszakázott Róma mellett.
Fotó: Filippo Monteforte/AFP

Lamberto Giannini prefektus kedd estig nem engedélyezte az elégedetlen gazdák számára, hogy a gépeik behajtsanak a fővárosba. A hatóságok alaposan megfontolják az engedélyek megadását, mivel ha Róma megnyitja kapuit a traktorok előtt, az precedenst teremthet, és más olasz városokat is megszállhatnak a tüntetők, akiket eddig sikerült a városok határában feltartóztatni.

A gazdatüntetések résztvevői hangoztatták, hogy ha nem kapnak mielőbbi választ, akkor pénteken a római körgyűrűn fognak felvonulni, ami közlekedési káoszhoz vezethet. Számításaik szerint addigra mintegy 1500 vagy annál is több traktor érkezhet a fővároshoz.

Róma körül négy ponton gyülekeznek az egész országból érkező járművek. A legtöbben a Via Nomentana országút mentén sorakoztak fel. A legmesszebbről egy fiatal agrárvállalkozó érkezett, aki Pisából indult traktorával, és tizennégy óra alatt tette meg az utat Rómáig.

A tüntető olasz gazdák a hazai minőségi agrár- és élelmiszeripari termékek védelmét szorgalmazzák, a műhús betiltását, az agrárágazat kiemelt támogatását kérik az Európai Uniótól szigorítások helyett, valamint a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok segítését.

Az egyik gazdacsoportot vezető Danilo Calvani úgy nyilatkozott, követeléseik között szerepel az is, hogy eltöröltessék az kétoldalú agrármegállapodásait olyan nem uniós országokkal, amelyek tönkreteszik a tagállamok mezőgazdaságát. 

 

Tüntetéshullám Európában: életben maradásukért küzdenek a traktorral demonstráló gazdák

Európa számos országában hetek óta tüntetnek a termelők. A traktorokkal utakat és kikötőket megbénító gazdák követeléseiben vannak közös pontok, de országonként eltérő célok is. Hamarosan Magyarországon is lehet gazdatüntetés, ők a brüsszeli döntések ellen demonstrálnak majd az ukrán–magyar határnál.