Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette: támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét, hogy az állam áttekintést kaphasson arról, kikre számíthat a haza védelmében. Hozzátette, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.

A cseh köztársasági elnök szerint az állam védelme nem csak a hivatásos katonák dolga.
Fotó: Martin Divisek

„Az állam védelme nem csak a hivatásos katonák dolga” – mondta a köztársasági elnök, aki korábban a cseh hadsereg vezérkari főnöke volt. Pavel arról is beszélt, hogy az emberek többféleképpen is hozzájárulhatnak a honvédelemhez: polgári szolgálat teljesítésével vagy katonai alapképzésen való részvétellel. Az államfő szerint az aktív tartalékosok létszámának meg kell haladnia az aktív hadseregét.

A cseh sereg 2030-ig szóló stratégiai dokumentumai 

  • 30 ezer hivatásos katonát és 
  • 10 ezer aktív tartalékost irányoznak elő. 

Tavaly szeptemberben a haderőnek 27 982 hivatásos, de csak mintegy 4300 aktív tartalékos katonája volt. „Biztos, hogy még csak a közelében sem vagyunk” – jegyezte meg, és arra emlékeztetett, a hatályos honvédelmi törvény 

18-tól 60 éves korig mindenkit kötelez arra, hogy részt vegyen az állam védelmében.

A kötelező sorkatonai szolgálat – amelynek visszaállítását társadalmilag irreálisnak tartják – eltörlése után évente 40 ezer tagot töröltek a katonai tartalékosok listájáról. Abból a generációból, amelyik elvégezte a katonai alapkiképzést, de már aligha lenne hadra fogható – mutatott rá Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

Jana Cernochová védelmi miniszter az ügy kapcsán beszédében utalt az egyetemekkel való együttműködésre és a fegyvertartó állampolgárokkal való megbeszélések elindítására is. Továbbá megemlítette a lakosság bevonásának legújabb bevezetett formáját, az úgynevezett „önkéntes előretörést” a fegyveres erők kiegészítésére. Aki jelentkezik, annak csak azonnali orvosi vizsgálaton kell átesnie.

Az euró gondolatával kacérkodnak a csehek

Céldátum egyelőre nincs.