Komolyan gondolhatják a csehek az euró bevezetését, bár konkrét céldátumot még nem jelöltek ki. A kormány szerdán bízta meg a gazdasági és a törvényhozási tanácsot, hogy október végéig elemezze az ERM II árfolyamrendszer és az euró bevezetésének hatásait. A fejlemények mégis előrelépésként értékelhetők, tekintve, hogy néhány hónapja az államfő az euró bevezetése mellett érvelt, azóta – tegnapig – a kormány nem reagált érdemben. 

Czech republic bohemia prague historic center unesco view castle pra sky hrad vltava
Fotó: Hemis via AFP

Céldátum egyszerűen azért nincs még, mert a Pénzügyminisztérium és a jegybank közös ajánlása arról szólt, hogy ne határozzanak meg időpontot – a közös javaslatot a kormány elfogadta. 

Az ajánlás mögött egy olyan elemzés áll, amelyben értékelték az ország gazdasági felkészültségét az euró bevezetése az ország Európai Unióhoz való csatlakozása óta. Ennek a legfontosabb megállapításai:

  • 2023-ban nem teljesítette az ország az árstabilitási, valamint az árfolyam-ingadozás kritériumát sem (mivel a Cseh Köztársaság még nem vesz részt az ERM II árfolyam-mechanizmusban),
  • teljesültek viszont tavaly a kamatlábak konvergenciájára vonatkozó és formálisan az államháztartási pénzügyi helyzetre vonatkozó elvárások,
  • a gazdasági felkészültségben nem sikerült előrelépni: az árak és a bérek lemaradása az euróövezet átlagához jelentős,
  • pozitívumok: gazdaság nyitottsága, szoros kereskedelmi és tulajdonosi kapcsolat az euróövezethez; stabil euró-korona árfolyam; tartósan alacsony
 

Bombameglepetés: óriásit esett az infláció

Januárban mindössze 2,3 százalékos volt az éves Csehországban, jelentették csütörtökön, azok után, hogy decemberben még 6,9 százalék volt a ráta. A friss adat 2021 március óta a legalacsonyabb. Hozzá kell tenni azonban, hogy a bázishatások nagyban hozzájárultak a pozitív meglepetéshez (2023 januárban 17,5 százalékos volt az éves árnövekedés). A jó adat láttán a cseheknél is felerősödtek a várakozások, hogy gyorsabb ütemben csökkenthetők a kamatok. Most 6,25 százalék az alapkamat, a márciusi ülésen 75 bázispontos vagy még nagyobb vágást jeleznek előre az elemzők. 

Prágában idéntől lehetővé tették azoknak a vállalatoknak, amelyeknek a forgalma nagyrészt eurós, hogy egymás között is euróban számlázhassanak. Ez a rendszer még évekig nyitva állhat a cégek előtt – a jegybank évente felméreti, hogy a gazdaság szereplőinek mi a várakozása, hány év múlva lehet esedékes az euró bevezetése:

Hány év múlva lehet fizetőeszköz az euró Csehországban? – Forrás: CNB