A héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés: egy Pest vármegyei óvodában 2024. február 13–19. között 115 exponáltból 35-en (30 gyermek, 5 dolgozó) betegedtek meg enterális tünetekkel. A vezető tünet a hányás, a hasmenés és a láz volt, ami két-három nap alatt rendeződött, kórházi ápolást egy beteg sem igényelt – írja heti tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály. A közlemény kiemeli, hogy egy beteg gyermeknél calicivírust mutattak ki, de a járvány feltehetően kontakt úton terjedt, az élelmiszer-eredet nem merült fel.

Sick,Young,Woman,In,Bed,At,Home,Having,Flu,measuring,Temperature.thermometer
Az elmúlt hetekben mintegy 350 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű és akut légúti fertőzés tüneteivel.
Fotó: Shutterstock

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei idősek otthonában eközben 49 enterális megbetegedést jelentettek (az exponáltak száma 252). A járvány február 2-án kezdődött. A tünet hányás és hasmenés volt, kórházi ápolás nem vált szükségessé, az élelmiszer-eredet pedig itt sem merült fel. Három esetben a rotavírus pozitív lett. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ eközben arról számolt be, hogy 2024. február 12–18. között Magyarországon 60 100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 289 100-an akut légúti fertőzés tüneteivel. Hozzátették: a beküldött 262 minta közül 

  • 67 betegnél az influenza A(H1pdm09), 
  • 28-nál az influenza A(H3), 
  • 8-nál az influenza B, 
  • 16-nál az RSV, 
  • 1-nél a human metapneumovírus, 
  • 10-nél pedig a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai szerint a hetedik héten 268 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28-an részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az influenzaszerű megbetegedések emelkedő száma miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház tagkórházainak és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház miskolci telephelyeinek fekvőbeteg-ellátását végző összes osztályán. 

Ugyanígy tettek a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben és a székesfehérvári Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban már február 14. óta érvényben van a tilalom, a hónap elején pedig a Csongrád-Csanád vármegyében található hódmezővásárhelyi, makói és a kakasszéki fekvőbeteg-ellátó egységekben is teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el, míg Zalában egy gyermekosztályon döntöttek erről.