Egy szövetségi fellebbviteli bíróság keddi döntése értelmében Donald Trump nem élvez elnöki pozíciójából védettséget azokkal a vádakkal szemben, melyek a 2020-as választás eredményének megváltoztatása érdekében tett törekvései miatt merültek fel.

A volt elnök amellett érvelt, hogy mivel tetteit elnökként követte el, ezért védettséget élvez, ám ezt a háromtagú bírói tanács elutasította, mondván, bármiféle, az őt a végrehajtói hatalom idején megillető védettség érvényét vesztette, amikor elvesztette elnöki tisztségét – írja a Reuters.

Fotó: AFP

A döntés ellen Trump szinte biztosan fellebbezni fog, ám ha az nem jár sikerrel, akkor megnyílhat az út az ellene folyó, a 2020-as választásokkal kapcsolatos ügy tárgyalása előtt. 

Az ügyben várhatóan a legfelsőbb bíróság mondja majd ki az utolsó szót.

A volt elnök ügyvédei szerint az eljárás elindításához csak akkor van joguk a hatóságoknak, ha Trumpot előbb a kongresszus elítéli egy úgynevezett impeachment keretében. Bár ilyen eljárás Trumppal szemben kettő is indult, egyik sem járt sikerrel.

A politikus-üzletemberrel szembeni vádak szerint Trump a választási csalásról szóló hamis állításokkal igyekezett rávenni a törvényhozókat, az igazságügyi minisztériumot, majd Mike Pence volt alelnököt, hogy akadályozzák meg a választási eredmények hitelesítését. A fellebbezés segítségével ugyanakkor a republikánus előválasztás esélyeseként fellépő Trump időt nyerhet, és megakadályozhatja, hogy elkezdődjön az eredetileg március 4-re kitűzött tárgyalás.

Ha pedig képes az ügyet a novemberi választásokig húzni, és azt megnyeri, akkor kegyelmet is adhat saját magának, vagy utasíthatja az ügyben eljáró igazságügyi minisztériumot, hogy állítsa le az eljárást.