Közélet

Zord az időjárás Pekingben, erős havazás sújtja a kínai fővárost

Az elmúlt napokban Kína több pontján is heves hóviharok akadályozták a közlekedést. A helyi meteorológiai központ szerint a hét további részében több helyen is fagypont alatti hőmérsékletre lehet számítani.

A pekingi hatóságok szerdán lezártak néhány autópályát, miután a vártnál erősebb havazás sújtotta a kínai fővárost, a héten az ország számos pontján végigsöpört hidegfront részeként. A CCTV állami műsorszolgáltató közölte, hogy a várhatóan hétfőig tartó fagyos eső és hó miatt a tisztviselők megerősítették a tömegközlekedésben részt vevő járműveket a csaknem 22 millió lakosú nagyvárosban, és lezárták nyolc autópályát.

Heavy Snow in Beijing
Cars are being covered in snow in Beijing, China, on February 21, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A kedd esti havazás tovább tartott, és erősebb volt az előrejelzettnél, miután a délről érkező nedves légáramlatok és a lassan kelet felé mozgó hideg légtömeg összetalálkozott. Helyi beszámolók szerint egyes munkáltatók rugalmas munkaidővel segítik dolgozóikat a váratlan időjárási akadályok miatt kialakult közlekedési nehézségek megoldásában – írja a Reuters. 

A kínai Országos Meteorológiai Központ előrejelzése szerint a következő héten több területen is fagypont alatti lesz a hőmérséklet.

Kína nyugati régiójában 64 éves hidegrekord dőlt meg hétfőn: a hőmérséklet mínusz 52,3 Celsius-fok alá süllyedt. Hszincsiangban a holdújév egyhetes ünnepének lezárásaként érte az elképesztő hideg a lakosságot, noha már korábban is hóviharok és jégeső akadályozta az autóval és vonattal közlekedőket. A többnapos fagy és havazás következtében 853 kilométeren volt akadályoztatva a közlekedés.

 

peking fagypont havazás időjárás jégeső
Kapcsolódó cikkek