Közélet

Az izraeli háború 158. napja – Elindult Gázába az első segélyhajó

Gázát továbbra is éhínség fenyegeti, de kisebb késlekedés után kétszáz tonna élelmiszerrel a fedélzetén elindult az első segélyhajó.

Elhagyta a ciprusi Lárnaka kikötőjét az első, mintegy 200 tonna élelmiszert szállító, Gázába tartó hajó kedd reggel. A segélyek tengeri úton való szállításától azt várják, hogy véget vet a térségben kibontakozó éhínségnek.

A főként az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott kezdeményezést az amerikai központú World Central Kitchen szervezte, míg a hajót a spanyol Proactiva Open Arms biztosította – írja a The Guardian.

This handout picture released by the Spanish humanitarian NGO Proactiva Open Arms on March 9, 2024 shows the vessel, also called Open Arms, docked in the Cypriot port of Larnaca. A spokeswoman for Open Arms, a charity whose boat docked three weeks ago in the Cypriot port of Larnaca, said "everything will be ready to be able to set sail" later on March 9. The Spanish aid group has partnered with US charity World Central Kitchen to prepare the first aid delivery via the sea route that the EU Commission hopes will open this weekend. (Photo by PROACTIVA OPEN ARMS / AFP)
Fotó: AFP

A tengeri szállítások azért vártak szükségessé, mert közúton Izrael nem enged be elegendő segélyszállítmányt, hogy megakadályozza Gáza 2,3 millió lakójának éhezését. 

Az ENSZ szerint a terület lakosságának negyedét fenyegeti éhínség.

A segélyszervezetek munkáját a logisztikai akadályok mellett a közrend összeomlása és az Izrael által elvárt, hosszadalmas bürokratikus ügyintézés is nehezíti. Ugyanakkor a zsidó állam üdvözölte a tengeri szállításokat, és a Gázába tartó szállítmányokat még Cipruson fogja átvizsgálni. Múlt heti évértékelőjén Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok a következő hetekben ideiglenes kikötőt is épít Gázában, és az elmúlt napokban légi úton is igyekezett segélycsomagokat küldeni a nélkülözőknek.

 

17:35

Tűzesőt zúdított Izrael a Hezbollahra

Az izraeli hadsereg (IDF) több mint négyezer Hezbollah-célpontot támadott, melyek főként Libanon határain belül voltak, de egyes csapások Szíria területeit is érintették. A hadsereg becslése szerint több száz Hezbollah-tag vesztette életét a csapásokban, akik között volt több magas rangú vezető is, továbbá több mint hétszázan sérülhettek meg.

10:16

Libanonból lőtték Izraelt

Mintegy 100 rakétát lőttek ki Libanonból kedd reggel Izraelre, illetve az ország által 1967 óta megszállt Golán-fennsíkra, valamint az északi határ közelében fekvő Galileára – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

A több hullámban kilőtt rakétákat az izraeli légvédelem elfogta, vagy lakatlan teületeken csapódtak be, sebesülésekről vagy anyagi károkról sem érkezett jelentés.

izraeli háború élelmiszer segélyszállítmány
Kapcsolódó cikkek