Buzog a pletyka Washingtonban, sokan reménykednek, hogy talán mégsem Joe Bidennel kell nekivágni a novemberi amerikai elnökválasztásnak.

President Biden Delivers State Of The Union AddressWASHINGTON, DC - MARCH 07: U.S. President Joe Biden delivers the State of the Union address during a joint meeting of Congress in the House chamber at the U.S. Capitol on March 07, 2024 in Washington, DC. This is Biden’s last State of the Union address before the general election this coming November. Biden was joined by Vice President Kamala Harris and Speaker of the House Mike Johnson (R-LA). (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Joe Biden harciasan értékelte az unió állapotát / Fotó: Getty Images

Az unió helyzetéről mondott beszéde ugyan fellelkesítette a demokratákat, mert igazán energikus, heves és támadó szellemű volt, a hívei szerint bizonyította, hogy nincsen semmi baj az elnök korával és szellemi állapotával.

Az amerikaiakat azonban nem győzte meg, semmit nem javított a megítélésén. A RealClear Polling (RCP) felméréseket átlagoló adata szerint a beszéd előtt, március 7-én 39,2 százalék volt elégedett Biden teljesítményével, nyolc nappal később 39,8 százalék, és hasonló eredményt mutat a többi közvélemény-kutatás is.

Nem javultak a választási esélyei sem, Donald Trump országos szinten 1,8 százalékponttal vezetett, az előnye március 15-re 2,4 százalékpontra nőtt.

Nem akarnak Biden–Trump-versenyt

Az amerikaiak többsége eleve nem akarta a 2020-as elnökválasztás megismétlését, és a demokrata választók 48 százaléka még februárban is úgy nyilatkozott a Rasmussen Reports felmérése szerint, hogy jobb lenne másik jelöltet találni Biden helyett. Ráadásul 47 százalékuk szerint „valószínűleg”, 22 százalékuk szerint „nagy valószínűséggel” le is cserélik őt a novemberi választás előtt.

US President Joe Biden steps off Air Force One at Joint Base Andrews in Maryland, on March 11, 2024. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Az amerikai választók döntő többsége nem akarta a 2020-as elnökválasztás megismétlését / Fotó: AFP

Ha ez lenne a helyzet, akkor a válaszadók legalább 20 százaléka a volt first ladyt, Michelle Obamát látná a legszívesebben helyette, 15 százalék Kamala Harris alelnököt, 12 százalék Hillary Clintont és 11 százalék Gavin Newsom kaliforniai kormányzót. Obama nem óhajt versenybe szállni, ahogyan Clinton sem, Newsom pedig már a következő, 2028-as választásra készül.

Hogyan lehet lecserélni Bident?

Szakértők és a pártszabályok szerint nem egyszerű a választási ciklusnak ebben a szakaszában lecserélni a Bident, miután Trumppal együtt ő is megszerezte az elegendő számú delegáltat az elnökjelöltséghez.

Biden ugyan elméletileg bármikor visszaléphet vagy egészségi okokból alkalmatlannak minősülhet a választáson való részvételre, ám a helyzet attól függően változik, hogy a ciklus melyik szakaszában történik ez meg – emlékeztetett az ABC News. A párt szavazói már nem igazán határozhatnak a pótlásáról, mivel az előválasztások jelentős részét már megrendezték.

A döntés ezek után az augusztus 19–22. között Chicagóban megrendezendő demokrata konvenció résztvevőinek vagy a demokrata párt 46 millió tagját képviselő vezető testületnek, a Demokrata Nemzeti Bizottságnak (DNC) a kezében van.

Former US First Lady Michelle Obama and model Jill McCormick watch the match between USA's Frances Tiafoe against  Spain's Carlos Alcaraz during the 2022 US Open Tennis tournament men's semi-finals at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 9, 2022. (Photo by KENA BETANCUR / AFP)
Ha a demokrata szavazókon múlna, akkor Michelle Omaba lenne az elnökjelölt / Fotó: AFP

„Minden attól függ, hogy mikor történik meg a tragédia” – nyilatkozta a portálnak Elaine Kamarck, a Brookings Institution főmunkatársa, a DNC tagja. Ha például Biden meghalna június közepén, amikor már lezárult az előválasztás, akkor csak a konvenció delegáltjai dönthetnek – magyarázta. „Ha holnap hal meg, akkor maradnak még előválasztások, ahol jelentkezhetnek új jelöltek, akikre lehet szavazni. Az időzítés a kérdés” – tette hozzá.

Kamala Harris nem automatikus csere

Bár Kamala Harris venné át az elnöki posztot, ha Bidennel bármi történne, nem örökölné meg automatikusan a helyét a 2024-es versenyben, sem pedig a konvenciós delegáltjait. Az alelnöknek a többi jelöltaspiránshoz hasonlóan saját kampányt kellene indítania.

Bidennek nincsen komoly kihívója, miután Robert F. Kennedy Jr., az egykori elnök, John F. Kennedy unokaöccse függetlenként indul inkább. A kiesése így azt jelentené, hogy valószínűleg akár több prominens demokrata politikus is beszállna a versenybe. Hatalmas akadállyal szembesülnének azonban: nem lennének képesek elegendő delegátust szerezni, mivel nem szerepeltek a szavazócédulákon az eddigi előválasztásokon.

President Biden Delivers State Of The Union AddressWASHINGTON, DC - MARCH 7: U.S. Vice President Kamala Harris looks over the House floor ahead of the annual State of the Union address by President Joe Biden before a joint session of Congress at the Capital building on March 7, 2024 in Washington, DC. This is Biden's final address before the November general election.  (Photo by Shawn Thew-Pool/Getty Images)
Kamala Harris nem örökölné meg az elnökjelöltséget, ha Biden visszalépne / Fotó: Getty Images

Ha nem változtatnak a pártszabályokon, akkor ebben az esetben Biden delegáltjai el nem kötelezettként vennének részt a konvención. Ahhoz, hogy új jelölt versenybe szálljon értük, első körben meg kell szereznie a 3936 delegáltból legalább háromszáznak az aláírását, aztán a többség szavazatát.

Végső esetben a pártvezetők döntenek

Ha Biden a konvenció után száll vagy esik ki a versenyből, miután minden valószínűség szerint megszerezte a párt hivatalos elnökjelöltségét, akkor a DNC dönt arról, hogy ki lépjen a helyébe.

Jaime Harrison, a bizottság elnöke egyeztetne a párt kongresszusi vezetőivel és a demokrata kormányzókkal, majd a DNC 483 tagja elé terjesztené a közös javaslatot, akik szavaznának arról, hogy ki legyen az új jelölt. Semmi nem szabályozza, hogy kinek kell ennek a személynek lennie, vagyis nem előírás, hogy az alelnökjelölt vagy az legyen, aki a második legtöbb szavazatot kapta a konvención.

US President Joe Biden looks at a pin that was thrown to him from the crowd during a campaign event in Atlanta, Georgia, on March 9, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Minél közelebb kerülünk novemberhez, annál több kérdést vetne fel az elnökjelöltcsere / Fotó: AFP

 

Kényszeríteni nem tudják Bident a visszalépésre

Pocsék támogatottsága ellenére nincsen semmi jel arra, hogy a demokrata párt egyáltalán játszadozna a gondolattal, hogy lecseréli Bident – emlékeztetett az NBC News. Hiába is tennék, mert hiányzik a mechanizmus arra, hogy a konvenció előtt eltávolítsák, arra pedig végképp nincs mód, hogy valaki mást válasszanak helyette.

Minél közelebb kerülünk a novemberhez, annál több alkotmányos, jogi és gyakorlati kérdést vetne fel egy esetleges csere. A szavazólapokat például jóval a választás előtt ki kell nyomtatni, és elképzelhető, hogy már nem lenne idő a pótlásukra. Így nagy valószínűséggel két rossz közül választhatnak novemberben az amerikai szavazók.