Joe Biden elnök „öreg” és „zavarodott”, elődje, Donald Trump pedig „korrupt” és „tisztességtelen” – ezek a leggyakoribb kifejezések, amelyekkel az amerikaiak jellemezték a jövő évi választás két várható résztvevőjét az AP és a NORC Center for Public Affairs Research legfrissebb felmérésének eredménye szerint.

Joe Biden öreg és zavarodott az amerikaiak szerint.
Fotó: Mandel Ngan

A nyolcvanéves Biden három évvel idősebb Trumpnál, és a kora az, ami miatt – pártállásától függetlenül – a legtöbb amerikai aggódik. A válaszadók 26 százaléka tartja „öregnek” vagy „idejétmúltnak”, 15 százaléka szerint „lassú” és „zavarodott”. Minden tizedik megkérdezett tett valamiféle negatív megjegyzést a Fehér Ház jelenlegi lakójáról, csak 6 százalékuk tartja „korruptnak”.

A legpozitívabb jellemzője a „vezető” és a „hozzáértő” – de ezt csak a válaszadók 6, illetve 5 százaléka említette, még a demokrata szavazóknak is csupán a 11 százaléka.

Elődje ellen viszont négy átfogó ügyben emeltek vádat, összesen 91 vádpontban áll majd bíróság elé. A megkérdezettek 15 százaléka jellemezte „korruptként”, 11 százaléka hasonló negatív jelzővel, 8 százalék tartja „hazugnak”, és a vélemény a saját pártja szavazói körében sem egyértelműen kedvező.

Ex-president Donald Trump holds an election campaign rally
Trumpot korruptnak tartják.
Fotó: AFP

A megkérdezettek 6 százaléka tartja Trumpot „veszélyesnek” vagy „narcisztikusnak”, és mindössze 5 százaléka jellemezte „erősként” vagy „hozzáértőként”.

Az AP több válaszadó véleményét is ismertette. Egy 27 éves demokrata biztonsági őr Mississippi államból úgy vélte: Trump olyan keveset olvasott el annak idején a politikai és nemzetbiztonsági anyagokból, hogy talán „funkcionális analfabéta”. Ő alig várja, hogy a volt elnök börtönben végezze.

Egy másik, kaliforniai demokrata szavazó azt mondta: 2016-ban Trumpra, négy évvel később Bidenre voksolt, de 

jövőre üresen hagyja a megfelelő rubrikát a szavazólapon, ha visszavágóra kerül sor kettejük között.

„Azt hiszem, kissé demens lehet, és nem hiszem, hogy képes vezetni az országot” – mondta Bidenről, de Trumppal kapcsolatban sem jobb a véleménye. „Elegem van belőle” – mondta.

Former President Trump Is Arraigned On Federal Espionage Charges
A volt elnök egyelőre jó üzletet csinál a bűnvádi eljárásokból.
Fotó: Alon Skuy

Ez pedig meglehetősen általános vélemény: az amerikaiaknak csupán a 24 százaléka szeretné, hogy Biden ismét megmérettesse magát, és harminc százalék látná szívesen Trumpot a szavazólapon, és mindkét tábor esetében a többség csak vonakodva szavazna rájuk, ha elnyerik a jelölést.

Összességében az amerikaiak 62 százalékának kedvezőtlen a véleménye Trumpról és 52 százalékának Bidenről. A felmérést augusztus 10. és 14. között készítették 1165 felnőtt megkérdezésével.

A Trump-kampány nem kommentálta az eredményt, de a volt elnök folyamatosan használja politikai – és anyagi – haszonszerzésre az ellene indított eljárásokat, a bűnügyi fotójából is hatalmas üzlet lett. Olyan nagy előnnyel vezet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, hogy el sem ment az első nyilvános tévévitára.