A szavazók talán még akkor sem kedvelnék meg Joe Biden elnököt, ha Amerikában hirtelen mindenki meggazdagodna. Úgy tűnik, hogy az elnök kora olyan kizáró tényezővé vált, amely minden mást elhomályosít, ami az országban történik – írja a Yahoo Finance.

President of the United States Joe Biden in New DelhiNEW DELHI, INDIA - SEPTEMBER 08: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'INDIAN PRESS INFORMATION BUREAU / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) The President of the United States Joe Biden receives warm welcome by the Minister of State for Road Transport & Highways and Civil Aviation, General (Retd.) V.K. Singh on his arrival for the G20 Summit at Palam Airforce Airport, in New Delhi, India on September 08, 2023. Press Information Bureau (PIB) / Anadolu Agency (Photo by Press Information Bureau (PIB) / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A közvélemény-kutatások továbbra is aggasztó eredményeket szállítanak a 80 éves Biden és a demokraták reményeire nézve. Erősen kérdésessé vált, hogy ebben a felállásban 2024-ben is meg tudják tartani a Fehér Házat. Ezen pedig még az sem változtat, ha a gazdaságnak jól megy – írja a portál.

A Wall Street Journal közelmúltbeli felmérésén a válaszadók 73 százaléka mondta, hogy Biden túl idős a következő elnökválasztáson való elinduláshoz, míg az Associated Press felmérése szerint a választókat sokkal jobban aggasztja Biden kora, mint a vezető republikánus jelölt, Donald Trump éveinek száma, pedig utóbbi mindössze három évvel fiatalabb.

Biden még a saját pártján belül sem népszerű. 

A CNN kutatása szerint a demokraták 67 százaléka úgy gondolja, hogy pártjuknak mást kellene elnöknek jelölnie 2024-ben.

 A CNN felméréséből az is kiderül, hogy a résztvevők szerint Biden Trumppal fej-fej melletti küzdelmet vívna, és 6 százalékpontos vereséget szenvedne a viszonylag ismeretlen Nikki Haley-től.

A Yahoo szerint az amerikai gazdaság jó teljesítménye nem támasztja alá Biden népszerűtlenségét. Az a tavalyi 9 százalékos csúcsról például a kezelhető 3,2 százalékra csökkent.

Az S&P Global becslése szerint a harmadik negyedévi GDP-növekedés 4,1 százalék lesz. A Goldman Sachs nemrégiben 20 százalékról 15 százalékra csökkentette a következő egy évre a esélyét, aminek a valószínűségét márciusban még 35 százalékra becsülte.

Az amerikaiakat mindazonáltal mindez nem hatja meg, Biden támogatottsága idén 44-ről 40 százalékra csökkent.