A HarrisX/Forbes készített egy közvélemény-kutatást Joe Biden csütörtöki beszéde után, amiben az elnök népszerűségét mérték fel. A válaszok alapján az amerikaiak egyre kevésbé bíznak a jelenlegi elnökben, ezzel szemben Donald Trump támogatottsága nő.

US President Joe Biden waits behind a curtain before speaking about the costs of living during an address at the YMCA Allard Center March 11, 2024, in Goffstown, New Hampshire. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Hiába Joe Biden világmegváltó beszéde, így is csökkent a népszerűsége.
Fotó: AFP

A csütörtöki beszéd előtt készült felmérés szerint a válaszadók 39 százaléka támogatja Bident, 59 százalék pedig kifejezetten nem akarja még egy ciklusban a Fehér Házban látni – írta meg a Breitbrat. Heves beszéde után, amiben magát a demokratikus világ védőbástyájának állította be, a támogatottsága csökkenni kezdett. Már csak 37 százalék írta azt, hogy Bidenre szavazna és 58 százalék tiltakozik az újabb regnálása ellen.

A felmérésben résztvevők 64 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Bidennek nem kellene indulnia a következő választáson.

A jelek szerint Joe Biden hiába próbálta berúgni a kampány ajtaját egy energikus beszéddel, a jelenlegi helyzetben az amerikaiak egyre kevésbé bíznak a képességeiben. Az elnök sokszor szembesül azokkal a vádakkal, hogy már túl idős és szenilis, így alkalmatlan az Egyesült Államok vezetésére. Biden valószínűleg ezekre a hangokra akart egy erőteljes beszéddel reagálni, ami látszólag nem érte el a kívánt eredményt.

Az Egyesült Államokban november 5-én rendezik meg a 60. elnökválasztást. Az eddigi pártharcok, valamint a szuperkedden leadott voksok alapján már biztos, hogy Joe Biden és Donald Trump feszül egymásnak egy második ciklusért. A választás eredménye rendkívül fontos nemzetközi szinten is, hiszen befolyásolhatja a különböző konfliktusok alakulását a világban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök például azt mondta, hogy Trump leállítja Ukrajna támogatását az oroszok elleni háborúban, ha visszatér a Fehér Házba.