Tavaly több mint egymillió ember nyújtott be első alkalommal menedékkérelmet az Európai Unióban. A tagállamok között jelentős eltérések vannak, miközben néhány országban a kérelmek száma gyorsan emelkedett, addig Belgiumban ez a szám csökkent, az ország mág kevésbé népszerű a bevándorlók közében – adta hírül a The Brussels Times belga hírportál.

bevándorlók Belgium EU
Az Európai Unióban átlagosan 20,1 százalékkal nőtt a bevándorlók száma
Fotó: AFP

Az Eurostat adatai alapján Belgiumban 8,8 százalékkal csökkent az első alkalommal menedékjogot kérők száma, 2023-ban 29 325 ilyen kérelem érkezett. Az EU átlagát tekintve számuk összességében 20,1 százalékkal emelkedett: 1,049 millió ember nyújtott be első alkalommal menedékkérelmet.

A többi tagországot tekintve Hollandiában 7,6, Franciaországban 5,5 százalékos volt a növekedés, Németországban viszont kiugró, 51,1 százalékos bővülést tapasztaltak.

Az emelkedéshez hozzájárult az is, hogy az év elején Törökországban és Szíriában történt pusztító földrengés után a két országból sokan döntöttek úgy, hogy elhagyják lakhatatlanná vált otthonaikat, és szerencsét próbálnak Európában.

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár azzal magyarázta a csökkenést, hogy az Afganisztánból érkező, kísérő nélküli kiskorúak menedékkérelmeinek száma harmadával csökkent. Szintén a mérséklődés okaként jelölte meg a dublini elv hatását is, mely szerint a menedékkérőket abba az országba küldik vissza, amelyik először regisztrálta őket az EU-ban.

Pascal Debruyne, az Odisee Alkalmazott Tudományok Egyeteme migrációkutatója kiemelte: a kormányok sokszor tévesen gondolják azt, hogy képesek a migrációs folyamatokat ellenőrizni, de a gyakorlat azt mutatja, ez csak korlátozott mértékben sikerül nekik. Hozzátette: a legtöbb ember azért vándorol egy adott országba, mert ott már ismer másokat. Úgy véli, hogy a bevándorlás visszaesése a bizonytalan befogadási helyzet számlájára írható, mivel a kormány 2021 vége óta a menedékkérőknek az eljárásuk alatt megtagadja a szállást, ami megnehezíti a helyzetüket.

Belgiumban a kérelmezők elsősorban 

  • Szíriából, 
  • Afganisztánból, 
  • Palesztinából, 
  • Törökországból és 
  • Eritreából érkeztek. 

Figyelembe véve az ismételt kérelmek, azaz legalább második alkalommal is menedékkérelmet benyújtókat is, akkor a kérelmek száma meghaladta a 35 500-at, ami 3,2 százalékos visszaesés 2022-höz képest.

Belgium összességében a nyolcadik helyen áll a legtöbb kérelmet befogadó európai tagállamok között.

Tavaly Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Görögország volt az első öt országon azon a listán, ahova a legtöbb kérelem érkezett. Az EU-s menedékkérelmek 80 százaléka ezekhez a tagállamokhoz érkezett.

A németek többsége megálljt parancsolna a bevándorlóknak

A szászországi miniszterelnök felvetésére a teljes német társadalom a bevándorlás kérdéséről diskurál. Meddig lehet beengedni a rengeteg menedékkérőt? Michael Kretschmer szerint egy felső határt kell szabni, amin túl nem lehet több embert beengedni Németországba, mivel egyszerűen nem bírja már el a társadalom a megnövekedett nyomást.