Fegyveres bűnszervezetek egy csoportja megostromolta Haiti fővárosa, Port-au-Prince egyik legnagyobb börtönét, és 3700 rabot szabadítottak ki. Az ostrom alatt legalább 12-en haltak meg, a kormány pedig 72 órás rendkívüli állapotot rendelt el. 

This screen grab taken from AFPTV shows tires on fire near the main prison of Port-au-Prince, Haiti, on March 3, 2024, after a breakout by several thousand inmates. At least a dozen people died as gang members attacked the main prison in Haiti's capital, triggering a breakout by several thousand inmates, an AFP reporter and an NGO said on March 3. "We counted many prisoners' bodies," said Pierre Esperance of the National Network for Defense of Human Rights, adding that only around 100 of the National Penitentiary's estimated 3,800 inmates were still inside the facility after the gang assault overnight on March 2. (Photo by Luckenson JEAN / AFPTV / AFP)
Port-au-Prince egyik legnagyobb börtönét, valamint egy Croix des Bouquets közelében lévő börtönt ostromoltak meg a bűnszervezetek.
Fotó: AFP

A csoportos erőszak már évek óta súlyos probléma Haitin. A bűnszervezetek vezérei azt nyilatkozták, hogy ki akarják kényszeríteni Ariel Henry miniszterelnök lemondását, aki jelenleg külföldön tartózkodik. 

A kormányfőt támadó csoportok Port-au-Prince 80 százaléka felett vették át az uralmat.

A kormány közleménye szerint nem Port-au-Prince egyik legnagyobb börtönét ostromolták meg, hanem egy Croix des Bouquets közelében lévő börtönt is megtámadtak a bűnszervezetek. A haiti kormány szerint ez az „engedetlenség” fenyegeti a nemzetbiztonságot, és válaszul azonnali éjszakai kijárási tilalmat vezettek be.

A haiti média arról számolt be, hogy rendőrőrsöket is támadás ért, ami elvonta a hatóságok figyelmét a börtönök elleni összehangolt ostrom előtt. A fővárosban őrizetbe vettek között voltak olyan bandatagok is, akiket Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolásával kapcsolatban vádolnak.

This screen grab taken from AFPTV shows a person looking out from behind a door near the main prison of Port-au-Prince, Haiti, on March 3, 2024, after a breakout by several thousand inmates. At least a dozen people died as gang members attacked the main prison in Haiti's capital, triggering a breakout by several thousand inmates, an AFP reporter and an NGO said on March 3. "We counted many prisoners' bodies," said Pierre Esperance of the National Network for Defense of Human Rights, adding that only around 100 of the National Penitentiary's estimated 3,800 inmates were still inside the facility after the gang assault overnight on March 2. (Photo by Luckenson JEAN / AFPTV / AFP)
Közel négyezer rab szabadult ki a börtönökből az összehangolt támadás következtében.
Fotó: AFP

Az erőszak legutóbbi fellángolása csütörtökön kezdődött, amikor a miniszterelnök Nairobiba utazott, hogy megvitassa egy Kenya vezette multinacionális biztonsági erő Haitira küldését.

Jimmy „Barbecue” Chérizier bandavezér összehangolt támadást hirdetett a miniszterelnök eltávolítására.

„Mindannyian, a tartományi városok fegyveres csoportjai és a fővárosi fegyveres csoportok egységben vagyunk” – mondta egy egykori rendőrtiszt, akiről azt feltételezik, hogy több fővárosi mészárlás mögött áll. A haiti rendőrszakszervezet arra kérte a katonaságot, hogy segítsenek megerősíteni Port-au-Prince fő börtönét, de szombaton megrohamozták az épületegyüttest.

Az Egyesült Államok helyi nagykövetsége vasárnap arra szólította fel állampolgárait, hogy a lehető leghamarabb hagyják el Haitit.

A francia nagykövetség közölte, hogy elővigyázatosságból szünetelteti a vízumszolgáltatást.

A Nemzetközi Mentőbizottság nemrég közzétette a 2024-re vonatkozó vészhelyzeti megfigyelési listáját, amely azt a húsz országot tartalmazza, ahol a legnagyobb a biztonság romlásának kockázata. Ezen a listán helyett kapott Haiti is, ahol már évek súlyos probléma a csoportos erőszak.