Közélet

Brutális orosz támadást vár a nyárra Zelenszkij

Az ukrán elnök szerint hamarosan hatalmas orosz offenzíva kezdődhet, ezért Ukrajnának fegyverekre van szüksége.

Ukrajna segítségre szorul, hogy szembe tudjon nézni a közelgő, várhatóan május végén vagy június elején kibontakozó széles körű orosz offenzívával – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a CBS Newsnak adott interjújában.

Fotó: Ukrán Elnökség Sajtószolgálata / AFP

Ukrán katonai vezetők szerint Oroszország mintegy 100 ezer főt vethet be következő támadása során, ugyanakkor az ukrán államfő szerint sikerült stabilizálni a helyzetet a csatatéren, és helyzet jobb, mint két-három hónapja, amikor Ukrajna jelentős lőszerhiánnyal küzdött. Véleménye szerint a nagy orosz ellentámadás nem tudott kibontakozni, az oroszok nem jártak sikerrel.

Az orosz hadsereg februárban hónapokig tartó harc után bevette a kulcsfontosságú Avgyijivka városát és pár környező falvat, de áttörni nem tudott az ukrán védelmen. Olkszandr Szirkij, az ukrán hadsereg parancsnoka március 21-én jelentette be, hogy stabilizálódott a frontvonal – idézi fel a Kyiv Independent.

Ugyanakkor Zelenszkij szerint Ukrajnának most fegyverekre van szüksége, főként Patriot légvédelmi rakétákra és tüzérségre. 

Az ország lőszerhiánnyal küzd az amerikai kongresszusban elakadt 60 milliárd dolláros segélycsomag csúszása miatt, miközben az oroszok az utóbbi időben fokozták az infrastruktúrát célzó rakéta- és dróntámadásokat.

Az ukrán elnök azt is kifejtette, hogy véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érné be Ukrajna elfoglalásával, utána Kazahsztánt, majd a Baltikum országait, végül pedig Lengyelországot és Németországot próbálná meg elfoglalni, melyek NATO-országok.

 

lőszerhiány Volodimir Zelenkszij háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek